INDUSTRI

Oppdager olje på sjøen

Securus deteksjonssystem kan "se" både folk i sjøen og oljesøl. Systemet består av IR-kamera, videokamera, xenonlys og sensorer.
Securus deteksjonssystem kan "se" både folk i sjøen og oljesøl. Systemet består av IR-kamera, videokamera, xenonlys og sensorer.Bilde: Aptomar
Tore Stensvold
26. mars 2009 - 07:17

Kystverket har fått tillatelse til å installere et nytt infrarødt overvåkingssystem på KV Harstad.

I første omgang er det montert for å testes ut i forhold til annet utstyr med samme formål.

Infrarødt

Overvåkingssystemet er utviklet av norske Aptomar. Systemet kalles Securus, og benytter infrarødt lys for å se oljeflak og eventuelt folk som ligger i sjøen.

Les også: Tester infrarødt oljevernsystem

KV Harstad skal i utgangspunktet teste Aptomar Securus i ett år. Skipet tester samtidig to andre typer oljedetekterende radarutstyr.

Flere sensorer

– Securus er en høyteknologisk overvåkingsplattform som integrerer ulike sensorer, forklarer rådgiver Kjetil Aasebø ved beredskapsavdelingen til Kystverket.

Deteksjonssystemet er basert på et avansert infrarødt (IR) kamera, et høyoppløst videokamera samt et kraftig xenonlys montert om bord på skipet.

Ved hjelp av avansert bildestabilisering kan operatøren låse de ulike sensorene på et felles mål, samt at sensorene kan stilles inn til å følge målets bevegelser.

Oljeflak og tykkelse

Ifølge Kystverkets nettsider ønsker de å prøve ut Securus er for å vurdere IR-kapasiteten opp mot deteksjon av olje på havoverflaten.

– Ideelt sett skal det være mulig å måle grad av oljetykkelse ved hjelp av IR-sensorer. Dersom dette viser seg å ha operativ verdi, kan et slikt utstyr bidra til å utvide aksjonsvinduet for oppsamling av olje på sjø til også å gjelde i mørket, sier Aasebø.

Testen gjennomføres som et samarbeid mellom leverandøren Aptomar, Norsk Oljevernforening For Operatørselskap ( NOFO ) og Kystverket.

Les mer om: