Opp og fram

Kværner Oilfield Products (KOP) i Moss var de heldige som fikk besøk av den nye toppsjefen på hans første bedriftsbesøk.

KOP har stått for en av suksesshistoriene i konsernet de siste årene. Bedriften har kapret over 50 prosent av markedet på undervanns kontrollkabler av stål, og eksporterer 95 prosent av produksjonen. Målet er å beholde markedsposisjonen, men da må produksjonskapasiteten utvides.

Det kan av plasshensyn ikke skje i Moss, derfor tar Lund spanderbuksene på og blar opp 100 millioner kroner til en ny fabrikk i Houston i USA.

Satser på teknologiutvikling

- KOP representerer den teknologiutviklingen i Kværner som gjorde at Aker RGI kjøpte seg inn i konsernet, sier Helge Lund.

Det skal i fremtiden legges høyt trykk på ny teknologiutvikling innen forretningsenheten olje og gass, der teknologi- og produktdivisjonen vil være en av bærebjelkene i den nye organisasjonen. De produkt- og teknologiselskapene som er utviklet i Kværner skal være en del av denne divisjonen, som vil komme til å ha 3700 ansatte.

Lund mener det er sterke selskaper som er konkurransedyktige, også internasjonalt, og de vil stå for 20 prosent av konsernets omsetning i 2002.

Omorganiserer konsernet

Hele Kværner-konsernet gjennomgår i disse dager en omorganisering, der nye forretningsenheter oppstår, og morselskapet står igjen som et rent holdingselskap.

Samtidig jobbes det intenst med fusjonen mellom Kværner olje og gass og Aker Maritime, der en styringsgruppe har holdt på siden 20. desember. Helge Lund roser sine kolleger som arbeider med fusjonen:

- Alle er inspirert til å holde opp tempoet. Ledelsen i de to selskapene har en profesjonell holdning til oppgavene, og alle har lagt høstens tumulter bak seg. Lund er opptatt av å skape sterke ledergrupper som skal ha frihet til å utvikle datterselskapene også økonomisk.

Helge Lund har utdannelse fra Norges Handelshøyskole i Bergen og er siviløkonom. Han har blant annet vært økonomisk rådgiver for Høyre, jobbet hos McKinsey og co og vært viseadministrerende direktør for Nycomed Pharma. Før han ble tildelt oppgaven som konsernsjef i Kværner var han fra 1999 konserndirektør i Aker RGI.