IT

Operas nettleser gir tilgang til mobilkameraet

Kan redusere behovet for apper.

Videomøte: Vi brukte nye Opera 20 som ble sluppet i dag når vi skulle snakke med kommunikasjonssjef i Opera, Pål Unanue-Zahl, om de nye videomøtefunksjonene i den mobile nettleseren.
Videomøte: Vi brukte nye Opera 20 som ble sluppet i dag når vi skulle snakke med kommunikasjonssjef i Opera, Pål Unanue-Zahl, om de nye videomøtefunksjonene i den mobile nettleseren. Bilde: orv

Opera har implementert WebRTC på den vanlige nettleseren.

Det betyr at man kan utføre videokonferanser i nettleseren med inntil åtte deltakere.

Telenor har etablert Appear.in som gjør at alle kan lage møterom og møtes på denne måten.

Nå har Opera sluppet sin nye nettleser Opera for Android versjon 20 som kan utføre oppgavene som Appear.in krever.

Les også:  Slik er Samsungs nye smartklokker

Sanntidskommunikasjon

– Vi har bygget inn WebRTC (RealTimeCommunication) og en standard som heter GetUserMedia. Det betyr at nettleseren kan gi tilgang til sensorer slik som kamera og mikrofon. Også akselerometere, gyroer og andre ting kan støttes via andre standarder i tiden fremover, sier kommunikasjonssjef i Opera, Pål Unanue-Zahl.

Det at nettleseren kan bruke sensorene i telefonen, vil gjøre det mulig å lage nettsider som gjør det samme som mange apper gjør i dag.

Videokonferanse er bare et eksempel på dette, men mulighetene er enorme og det er bare fantasien som begrensninger. Det er selvfølgelig veldig enkelt å installere en app, men kanskje enda enklere å gå til en nettside som gjør det samme om man bare har behov for funksjonen en sjelden gang.

Les også: Denne appen sender SMS til kjæresten din

Større rolle

– Vi har jo sett hvordan nettleseren har fått en veldig mye større rolle på desktop. Det samme kan skje på mobilen også, sier han.

Han påpeker at dette bare er noen av forbedringene de har gjort i den nye mobilutgaven av nettleseren.

– Det er jo selvfølgelig morsomt å kunne ha videomøter med mange deltakere på noe så lite om en mobiltelefon og man kan snakke med andre i nettlesere på PC-er og Mac-er, men dette vil være en viktig plattform videre for mobilversjonene av Opera, sier Unanue-Zahl.

– Dette er først og fremst en grunnmur for videre teknisk utvikling, fortsetter han.

Unanue-Zahl forklarer at WebRTC gjør det mulig for utviklere å skape nye ting direkte i nettleseren uten å måtte skrive en app.

Les også: Opera Max skal halvere dataforbruket på mobilen

Ikke til iOS

Nettleseren vil dessverre ikke fungere under iOS. Apple tillater ikke andre å lage nettlesere til deres mobiloperativsystem, med mindre de bruker samme nettlesermotor som Safari gjør.

Opera Mini er et unntak fordi nettleseren her ligger i nettskyen og sender komprimert informasjon til Mini på iPhone.

Les også:

Tilgang til andres e-post: 1080 kroner

Han reiser med 12 sim-kort i lomma

De største nyhetene og trendene fra mobilfesten