IT

Opera kommer med ny nettleser til mobilen

Bruker Mobile World Congress til å vise sin store nyhet.

Enkel tilgang: Den nye startskjermen på Opera-nettleseren viser mange ulike favoritter, men kan også lagre mapper i form av sorte ikoner. På den måten blir det tilgang til et stort antall favoritter med et par klikk.
Enkel tilgang: Den nye startskjermen på Opera-nettleseren viser mange ulike favoritter, men kan også lagre mapper i form av sorte ikoner. På den måten blir det tilgang til et stort antall favoritter med et par klikk. Bilde: Odd Richard Valmot
28. feb. 2013 - 19:16

BARCELONA: Norske Opera er til stede på Mobile World Congress og viser frem en tidlig betaversjon av sin nye nettleser for mobiltelefoner.

Den er for dem som har Android-operativsystem i første omgang, men denne gangen tror de at den også kan lanseres på iPhone samtidig.

Bytter motor

Den er nemlig basert på skjermopptegningsmotoren WebKit, som Opera har bestemt seg for å erstatte sin egenutviklede med.

Det er den samme som Apple bruker, og da tror de nyheten slipper gjennom eplefilteret.

– WebKit er åpen kildekode og brukes av de fleste nettlesere i dag. Det at vi går over til den sparer oss for en masse egenutvikling og vi kan heller konsentrere ressursene våre om å utvikle gode produkter på toppen. Det pussige er at forløperen til WebKit het KHTML og ble oppfunnet av naboen vår i Waldemar Thranes gate, Trolltech. Det hele begynte hos Lars Knoll i 1999 og er nå blitt den dominerende opptegningsmotoren i verden, sier kommunikasjonssjef i Opera, Pål Unanue-Zahl.

Les også: Ny mobillinse lar deg fokusere i etterkant

Ser veldig bra ut

Opera nye mobile nettleser ser veldig bra ut og da er det et par ting vi spesielt legger merke til.

For det første har de gjort det mulig å ha mange bokmerker tilgjengelig veldig lett. Det var Opera som i sin tid fant opp Speeddial, men en masse nettsideikoner på startsiden.

Nå tar de ideen et skritt videre slik at hvert ikon også kan være en mappe med flere bokmerker. Dermed løser de et problem med raskt tilgang til mange nettsider fra fronten.

Nyheter i en fei: Trekker du nettsiden sideveis kommer det opp en RSS-nyhetsoversikt som stilles inn etter egne interesser. Odd Richard Valmot

Blar fort

Når man først har en masse nettsider oppe er det kjapt å bla mellom dem med en glidende fingerbevegelse for å komme til den siden man ønsker.

Feltet der man slår inn nettadressen gjør også jobben som søkefelt, og man kan sette opp den søkemotoren man ønsker å bruke.

Opera har også laget noe de kaller privat modus. Når man bruker det henter ikke nettleseren opp noe forhåndslagret informasjon og ingen ting blir liggende igjen på telefonen når man går ut av siden.

Det mener de er veldig interessant for alle som trenger å håndtere konfidensiell informasjon. Blir telefonen stjålet ligger ingenting igjen.

– Eller for dem som vil låne bort telefonen til folk som vil sjekke Facebook. Da kan de være sikker på at ingen kan snoke i hemmelighetene deres, sier Unanue-Zahl.

Les også: Lover 25 ganger raskere trådløst nett

Nyhetsleser

Kanskje den største nyheten med den nye Opera-nettleseren er at den har bygget inn en RSS-nyhetsleser i en sideskjerm som man trekker inn fra siden.

Discover, som dette er kalt, viser de viktigste nyhetene man har abonnert på. Er du interessert i teknologi eller sport kan du sette opp det på forhånd og så henter nettleseren en kontinuerlig oppdatert oversikt over de viktigste hendelsene på feltene.

Klikker du på en av den kommer nettsiden opp.

Kommer når den er klar: Kommunikasjonssjef i Opera, Pål Unanue-Zahl, kan ikke si når den nye nettleseren for Android er klar, men det er neppe veldig lenge til. Produktet virket veldig stabilt. Odd Richard Valmot

Også for trege linjer

Opera har hatt enorm suksess med Opera Mini hvor nettsiden blir komprimert på en server før den sendes til telefonen.

Denne teknologien har de nå bygget inn i den nye mobilversjonen og kalt den for Offroad.

– Navnet indikerer at du kommer deg frem selv om terrenget, det vil si nettforbindelsen, er dårlig. Da kan du lese nettsider på T-banen der andre stopper opp, sier Unanue-Zahl.

Les også:

Om ett år får du raskere nett på t-banen

Derfor trenger Facebook en norsk nettleser

– Google kunne vært norsk  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.