FORNYBAR ENERGI

Ønsker å la oljefondet investere i fornybar-prosjekter som ikke er på børs

De grønne mandatene må utvides, mener Ap.

Bildet viser Lista vindpark.
Bildet viser Lista vindpark. Foto: Øyvind Lie
31. mai 2018 - 12:04

Finanskomiteen på Stortinget ber regjeringen komme med et opplegg for å la oljefondet investere i infrastruktur innen fornybar energi som ikke er på børs.

En samlet finanskomité ba torsdag regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag til et konkret mandat for dette i neste års melding om Statens pensjonsfond utland (SPU), eller oljefondet.

Arbeiderpartiet, SV, KrF, MDG og Rødt ber dessuten regjeringen vurdere om unoterte investeringer i fornybar energi skal være utenfor de grønne mandatene eller innenfor, slik regjeringen selv antyder, ifølge en pressemelding fra Ap.

– Hvis de skal ligge innenfor miljømandatene, peker vi på at disse må utvides vesentlig i forhold til dagens rammer som allerede er overoppfylt, sier stortingsrepresentant Svein Roald Hansen (Ap) som er saksordfører.

Skuffet

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski er skuffet over at regjeringspartiene og Ap ikke vil gå lenger. Hun peker på at miljømandatene i dag «bare» utgjør 75 milliarder kroner.

– Man vil ikke få noen reell satsing på infrastruktur. Man risikerer også å fortrenge andre miljøinvesteringer som i dag ligger innenfor miljømandatene, sier Kaski til NTB.

Hun er også skuffet over at en samlet finanskomité ikke går lenger enn å si at man skal se på det såkalte kullkriteriet, som er styrende for om selskaper som er investert i kull, kan kastes ut av oljefondet eller ikke.

– Vi hadde fremmet forslag om mye mer omfattende kriterier enn dagens kriterier, sier Kaski.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.