OLJE OG GASS

ONS-debattant siktet for korrupsjon

I fjor diskuterte Rudi Rubiandini olje og gass under ONS. Nå er han siktet for korrupsjon i Indonesia.

Rudi Rubiandini, tidligere viseenergiminister i Indonesia, deltok på ONS i fjor. Nå er han siktet for korrupsjon. Foto: Håkon Jacobsen.
Rudi Rubiandini, tidligere viseenergiminister i Indonesia, deltok på ONS i fjor. Nå er han siktet for korrupsjon. Foto: Håkon Jacobsen. Bilde: Håkon Jacobsen

Indonesias antikorrupsjonsbyrå har arrestert Rudi Rubiandini, tidligere viseminister for energi i Indonesia.

Han er siktet for korrupsjon etter et funn av 700.000 dollar ble funnet i et raid i hans hjem. Dette skriver New York Times på sine nettsider.

Skulle skape trygghet

Rubiandini var leder for SKK Migas, som er den indonesiske versjonen av Oljedirektoratet, da han ble arrestert tidligere i august.

Etter hva Teknisk Ukeblad kjenner til, skal det ha vært en god del uro rundt SKK Migas den siste tiden, og Rubiandini ble flyttet fra viseenergiministerposten, til lederstillingen i SKK Migas for å rydde opp og skape trygghet for investeringer i landets oljesektor.

For nesten nøyaktig ett år siden var Rudi Rubiandini i Stavanger i forbindelse med ONS og Intsok sin olje- og gassdag som arrangeres samtidig. Her deltok han blant annet i en paneldebatt sammen med Statoil-sjef Helge Lund og sjefen for det internasjonale energibyrået, IEA, Maria von der Hoeven.

ONS-sjef Leif Johan Sevland forteller til Teknisk Ukeblad at Rubiandini var på ONS i form av viseenergiministerstillingen, og at han ble hentet inn i siste liten.

Les også: Sliter med korrupsjon i India

– Ble tatt inn som erstatter

– I debatten ble han tatt inn som erstatter for Sør-Afrikas energiminister som ble nødt til å melde avbud. Vi ville ha en i panelet som ikke nødvendigvis representerte et vestlig land, sier Sevland.

Sevland sier videre at ONS alltid sjekker de som deltar i forkant.

– Vi går alltid igjennom personer og organisasjoner som deltar på ONS. Verdiene våre er tuftet på skikkelighet. Sånn skal det fortsette å være, sier han til Teknisk Ukeblad.

– Ellers synes jeg dette er en vanskelig sak å kommentere, spesielt siden han ikke er dømt for noe. Men vi følger videre med, sier han.

– En alvorlig sak

Rubiandini deltok også på Intsoks internasjonale olje- og gass-dag i 2012, der han snakket om Indonesias energimiks og utfordringer i landets olje- og gassindustri.

Per Hagen, som er regionsansvarlig for Sørøst-Asia i Intsok sier at arrestasjonen av Rubiandini kommer som en stor overraskelse.

– Dette er en alvorlig sak. Og særlig er det overraskende at det er ham, som har en lang akademisk bakgrunn, og som blant annet er professor ved et teknisk universitet, sier Hagen.

Tyder på forgreininger

Etter at saken ble kjent, har det også blitt spekulert i om saken har forgreininger også til energidepartementet i landet. Ifølge en artikkel i The Jakarta Globe, har det blitt funnet 200.000 dollar i cash hos departementets generalsekretær, Waryono Karyo.

– Indikasjonene øker for at personer i departementet er involvert i en stor korrupsjonssak etter dette funnet, skriver den lokale avisen.

Les også:

Norconsult dømt for korrupsjon

Slik lykkes du i Kina

Teknologer kan ikke nok om kultur