KLIMA

– Omfattende institusjonelle og teknologiske endringer må til

FNs klimapanel la fram sin nye delrapport.

Den tredje delrapporten fra FNs klimapanel, som ledes av Rajendra Pachauri, presenteres i Berlin søndag.
Den tredje delrapporten fra FNs klimapanel, som ledes av Rajendra Pachauri, presenteres i Berlin søndag. Bilde: Håkon Jacobsen
13. apr. 2014 - 12:19
Vis mer

Bare gjennom store endringer i samfunnet kan vi regne med å nå målet om å unngå global oppvarming på mer enn to grader, sier FNs klimapanel.

Verdens ledende klimaforskere understreker at det fortsatt er mulig å nå togradersmålet hvis verdens nasjoner setter i verk en rekke teknologiske tiltak og endrer sin atferd.

– Men bare omfattende institusjonelle og teknologiske endringer gir bedre enn 50 prosents sjanse for at den globale oppvarmingen ikke vil overskride denne grensen, sier Ottmar Edenhofer, en av lederne i arbeidet med rapporten.

Han understreker at klimapolitikk som legger togradersmålet til grunn, må rettes inn mot «betydelige utslippsreduksjoner».

– Det er et klart budskap fra vitenskapen: Hvis vi skal unngå farlige inngrep i klimasystemet, kan vi ikke fortsette som før, sier Edenhofer.

Togradersmålet dreier seg om å unngå global oppvarming på mer enn to grader sammenlignet med førindustrielt nivå.

Les også: Shell: Bensin og diesel kan være utfaset mellom 2050 og 2060

Historisk økning

Klimapanelets (IPCC) nye delrapport handler om hvordan man kan få ned utslippene av klimagasser, redusere den globale oppvarmingen og holde den under togradersmålet. Den ble lagt fram i Berlin søndag.

Rapporten viser at de globale utslippene av klimagasser har steget til historisk høye nivåer. Det har skjedd til tross for at et økende antall tiltak er satt i verk for å motvirke klimaendringer.

– Utslippene økte raskere mellom 2000 og 2010 enn i hvert av de foregående tre tiårene, skriver IPCC i en pressemelding.

For å begrense oppvarmingen på jorda til to grader er det nødvendig med utslippsreduksjoner på mellom 40 og 70 prosent sammenlignet med 2010-nivå innen 2050. Utslippene må ned mot null innen 2100, ifølge forskerne.

Det kan også bli nødvendig å fjerne CO2 fra atomsfæren for å få ned konsentrasjonen av denne klimagassen, heter det i rapporten.

Profilintervju: Klimapanelets leder: – Vær er ikke det samme som klima

Mange muligheter

Bildet er likevel ikke helsvart: Det er mulig både å redusere utslippene kraftig og begrense skadevirkningene ved en temperaturøkning på jorda.

– Det er mange ulike veier til en fremtid innenfor grensene av togradersmålet, sier Edenhofer.

– Alle disse krever betydelige investeringer. Å unngå ytterligere forsinkelser i utslippsreduksjoner og ta i bruk et stort antall ulike teknologier kan begrense kostnadene som følger med, sier han.

Å stabilisere mengden drivhusgasser i atomsfæren krever utslippsreduksjoner fra blant annet produksjon og forbruk av energi, transport, bygninger og industri.

Å kutte utslippene fra strømproduksjon til nær null inngår i mange modeller som et viktig tiltak for å redusere utslippene. Men også energieffektivisering står sentralt, ifølge forskerne.

Rapporten peker også på redusert avskoging og økt skogplanting som sentrale tiltak for å nå togradersmålet.

Les også: Her er verdens nye utslippsverstinger

– Utslipp må ikke følge vekst

Også produksjon av kraft fra biomasse og fangst og lagring av CO2 er tiltak som vil redusere mengden CO2 i atomsfæren. Men disse tiltakene er det i dag ikke mulig å gjennomføre i stort omfang, ifølge rapporten.

– Det viktigste for å få ned klimagassutslippene er å sørge for at utslippene ikke følger den økonomiske og befolkningsmessige veksten, sier Youba Sokona, en annen av rapportens hovedforfattere.

Edenhofer understreker at klimaendringer er et felles problem for alle mennesker, og at internasjonalt samarbeid er nødvendig for å begrense skadevirkningene.

Les også:

Klimaekspertene gir oss 15 år på å snu utviklingen

– Klimapolitikken i Norge er stort sett kun symbolpolitikk

12 karbonfangstanlegg er i drift. 9 nye er under bygging, 39 under planlegging  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.