BYGG

Omfattende boligmangel for studenter

Kun 15 prosent av studenter får mulighet til å bo i studentbolig, viser ny undersøkelse.

Universitetet i Oslo sett fra sørsiden av området. Over tre år etter at regjeringen lanserte studentboligsatsingen, mangler det fortsatt 14.000 studentboliger for å nå målet i satsingen, ifølge NSO.
Universitetet i Oslo sett fra sørsiden av området. Over tre år etter at regjeringen lanserte studentboligsatsingen, mangler det fortsatt 14.000 studentboliger for å nå målet i satsingen, ifølge NSO. Foto: Tore Meek
NTB
23. juli 2018 - 09:27

Over tre år etter at regjeringen lanserte studentboligsatsingen, mangler det fortsatt 14.000 studentboliger for å nå målet.

Det viser Studentboligundersøkelsen, som ble presentert mandag.

– En trygg bolig gir en bedre studiehverdag, sier leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Håkon Randgaard Mikalsen.

98.000 søkere har fått tilbud om studieplass under hovedopptaket i år. Antallet studenter i Norge vokser så fort at Norsk studentorganisasjon advarer mot overbooking av studier. Men boligmangel kan også være et problem.

Ber om 3.000 boliger årlig

Studentboligsatsingen satt som mål at 20 prosent av studentene kunne få mulighet til å bo i studentbolig. I dag er det imidlertid kun 15 prosent av studenter som har den muligheten. I Østfold er det bare 11 prosent av studentene som har studentbolig.

– Regjeringens historiske satsing på studentboliger har over tid gitt en økning i dekningsgraden. Dessverre er økningen marginal, og det vil kreve mange års innsats for at 20 prosent av studentene skal ha tilgang på studentbolig. Vi ser at politikken fungerer, og nå må det trappes opp slik at det tildeles minst 3.000 studentboliger hvert år, sier Mikaelsen.

Konsernsjef Geir Håøy sier Kongsberg-Gruppen har en ordrereserve på 88,6 milliarder kroner.
Les også

Betaler utbytte på nesten 2,5 milliarder

Tiltak fra 2015

I 2015 ble regjeringen enige om å øke antallet nye studentboliger i året fra 2.000 til 2.200. Til tross for at NSO først stilte krav om 3.000 boliger i året, var studentorganisasjonen fornøyd med økningen, som da var en rekordstor tildeling.

– Med et stadig presset privat boligmarked er det viktig med videre satsing på studentboliger og økte kostnadsrammer for studentsamskipnadene. Med økt statstilskudd vil vi sikre lavere leiepris for studenter som er hardt presset økonomisk, sier Mikaelsen.

Både finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er tydelige på at forsvaret vil bli prioritert i neste års budsjett.
Les også

Støre: – Vi trenger mer penger til forsvar

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.