KLIMA

Oljeutslipp truer klimalov

En båt på vei til å legge lenser for å hindre oljesøl i å nå land i Louisiana. Oljekatastrofen kan nå sette bom for klimaloven siden den inkluderer mer leting etter olje utenfor USAs kyster.
En båt på vei til å legge lenser for å hindre oljesøl i å nå land i Louisiana. Oljekatastrofen kan nå sette bom for klimaloven siden den inkluderer mer leting etter olje utenfor USAs kyster. Bilde: Reuters / Scanpix
5. mai 2010 - 09:33

Klimaloven som er en av president Barack Obamas høyest prioriterte saker, kan stå i fare som følge av det massive ukontrollerte oljeutslippet i Mexicogolfen.

I et forsøk på å lokke republikanere til å stemme for klimaloven om reduksjon av CO2-utslippene og utvikling av fornybar energi, åpnet Obama for ny oljeboring på østkysten av USA og langs kysten av Florida i Mexicogolfen.

Argumentet for økt oljeleting er at det, ved siden av satsingen på fornybar energi og atomkraft, kan gjøre USA mindre avhengig av import av utenlandsk olje.

Men klimaloven som i utgangspunktet lå tynt an i år, kan nå bli fullstendig parkert som følge av oljekatastrofen.

Les også:

Imot boring til havs

Mens oljeflaket nærmer seg land, er ikke amerikanske politikere lenger i humør til å åpne nye områder for oljeleting, og om krisen drar ut, kan det også ramme oljeleting i områder som allerede er åpne, slik som Mexicogolfen.

– Obamas forslag om ny oljeboring til havs er dødt allerede, sier den demokratiske senatoren Bill Nelson fra Florida og får støtte fra Robert Menendez fra New Jersey, og demokratenes leder i Senatet, Harry Reid, sier han tror alle nå vil være imot oljeboring til havs til det er klart om det kan være trygt.

California-guvernør Arnold Schwarzenegger ble så skremt av det han ser at han har snudd og allerede omgjort en tidligere beslutning om å starte oljeboring utenfor Santa Barbara, enda hans konkurstruede stat desperat trenger pengene.

Joe Lieberman, en av Senatets ivrigste talsmenn for en ny klimalov, gir uttrykk for fortsatt håp når han sier at loven han har vært med på å skrive, ville skjerpe kravene til oljeboring til havs, blant annet ved å forby boring nærmere enn 120 kilometer fra kysten.

Les også: Boring av avlastningsbrønn startet

– Klimaloven død

Men en medarbeider av en ledende republikansk senator sa at ingenting kan redde klimaloven etter dette utslippet. – Dette er spikeren i kisten for en lov om klimakontroll, sier han.

Det man frykter er at det kompromisset som Obama hadde utarbeidet, skal rakne fordi republikanere flest ikke vil støtte en klimalov som ikke samtidig åpner for oljeboring og økt energiuavhengighet.

Trolig er ikke de andre tiltakene i lovforslaget for å gjøre USA mer selvforsynt med energi, som ny satsing på atomkraft og på forskning på renere kull, nok til å lokke republikanere og tvilende demokrater.

Reids utsagn om at oljeulykken burde føre til økt interesse for vindkraft og solkraft, er nok heller ikke av særlig interesse for republikanerne.

Ute av kontroll

Den ødelagte oljeledningen til BP spyr nå ut 5.000 fat olje om dagen, og myndighetene sier det kan ta tre måneder å få kontroll over utslippet.

Hele kysten fra Louisiana til Florida ligger an til å bli rammet av oljesøl, og i verste fall kan oljen komme ut i Golfstrømmen og forurense østkysten fra Miami oppover til North Carolina og lenger.

Likevel er det fortsatt enkelte politikere, spesielt fra oljestater, som ikke lar seg skremme.

– Forhåpentlig er denne ulykken bare et enkelttilfelle. Jeg håper det ikke utvikler seg massehysteri slik at vi igjen innfører stans på all ny oljeboring, sier den republikanske Texas-senatoren Joe Barton etter et møte med BP-sjefene.

Men Amy Myers Joffe ved Rice University i Houston ser ikke bort fra at regjeringen gir ordre til oljeselskapene om å stanse boringen også på dypvannsområder de allerede har konsesjon på.

– Hvis dette utslippet blir katastrofalt alvorlig, hvis tusener av fat olje skyller i land i Louisiana, og særlig om det fortsetter til Florida, da må vi regne med full stans i all ny oljeboring til en full gransking er gjort, sier hun. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.