OLJE OG GASS

Boring av avlastningsbrønn startet

TRE MÅNEDER: Boreriggen Development Drilles III vil bruke lang tid på å bore avlastningsbrønnen. I mellomtiden kan 72 000 m3 olje forsvinne ut i den mexicanske golfen.
TRE MÅNEDER: Boreriggen Development Drilles III vil bruke lang tid på å bore avlastningsbrønnen. I mellomtiden kan 72 000 m3 olje forsvinne ut i den mexicanske golfen. Bilde: US Coast Guard
Anders J. Steensen
5. mai 2010 - 07:38

Houston: Den nye brønnen skal bores på 1600 meters havdyp. Den må treffe den løpske brønnen rundt 4500 meter under havbunnen. Selve stedet det bores fra ligger i underkant av en kilometer fra ulykkesbrønnen. BP regner med at det vil ta tre måneder å bore brønnen.

Kostnadene for å få brønnen under kontroll er foreløpig på rundt 6 millioner dollar daglig. Partnerne i lisensen må regne med at disse kostandene vil øke.

– Dette er et viktig steg på veien for å stoppe tapet av olje i fra den løpske brønnen, sier BPs konsernsjef Tony Hayward. Han forteller at samtidig har de satt inn store ressurser på å få kontroll med utslippet, samt å beskytte kystlinjen i samarbeid med lokalbefolkningen og myndighetene.



Såpe

BP har gjennomført en ny test på å sprøyte dispergeringsmiddel inn i oljestrømmen på utslippspunket 1600 meter under havflaten. Målet er å få olje tl å løse seg opp før den når overflaten. Det arbeides også intenst med å få ferdig det kunstige lokket som skal settes over utslippstedet.

Et dispergeringsmiddel for olje kan sammelignes med såpe. Det bryter opp kontaktflaten mellom oljen oog vannet slik at oljen løses opp i vannet. Det nærmeste vi kommer i daglig bruk sammelignet med dispergeringsmiddel er Zalo.

3

800 m

Amerikanske myndigheter antar at utslippet størrelse er på rundt 5000 fat olje per dag, det tilsvarer ca 800 m 3 olje. Dårlig vær hindrer effektive operasjoner på vannet.

BP vil spre dispergeringsmiddel så snart været tillater det.



Muligheter for norsk industri

Rådgiver i Intsok, Werner Carlson, sier til Teknisk Ukeblad at de lenser og opptakssystemene som myndigheter og oljeselskaper rår over i forbindelse med denne hendelsen ikke holder mål.

– Derfor bør det være store muligheter både for flere norske bedrifter til å komme med mer effektivt utstyr. Gjennom Intsok har vi prøvd å påvirke oljeselskapene til å ta dette alvorlig gjennom flere år, men dessverre er de amerikanske myndighetenes regler og krav for slappe til at det lønner seg å investere i det norske utstyret, sier han.



Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Har tilbudt assistanse

Statsekretær Robin Martin Kåss sier til Teknisk Ukeblad at Norge har tilbudt hjelp til amerikanske myndigheter.

– Det norske myndigheter ønsker i retur er fullt innsyn i årsaken til ulykken slik at dette kan gå inn i arbedet med revisjon av regelverket, sier Kåss.

Boring av brønner på norsk sokkel krever flere barrierer enn i det amrkanske regelverket. Derfor kunne et slikt uhell vært unngått på norsk sokkel.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.