OFFSHORE

Oljeplattform gjenvinnes

17. okt. 2001 - 14:05

Dette er den hittil største plattformen i verden som fjernes etter bruk, melder Aker Maritime i en pressemelding.

I juni i år ble den 110 000 tonn tunge stål-plattformen på britisk sokkel slept inn og oppankret i Digernessundet utenfor Aker Stord.

Plattformdekket vil i løpet av vinteren bli løftet av understellet og tatt inn til Aker Stords spesialanlegg for mottak, opphugging og gjenbruk av offshore-installasjoner. Deretter vil understellet bli delt opp i biter.

Deler av understellet planlegges brukt i en ny kai på Stord. En del av utstyret om bord skal selges. Resten av metallet og de øvrige materialene i plattformen vil bli resirkulert og benyttet i nye produkter.

Spesialtilpasset opphuggingsanlegg

I 1996 sto Aker Maritime for fjerningen av Essos Odin-plattform. Dette var den første komplette produksjonsplattformen som ble fjernet på norsk sokkel. Det var i forbindelse med denne kontrakten at Aker Maritime etablerte det spesialtilpassede anlegget for opphugging av offshore-installasjoner på Stord.

Anlegget har en rekke spesielle systemer som gjør det mulig å samle opp avfall av forskjellig slag, og håndtere det videre på en sikker og miljømessig riktig måte. Ved demonteringen av Odin-plattformen ble vel 98 prosent av plattformen resirkulert. Aker Maritime har ambisjoner om å oppnå det samme gode resultatet på Maureen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.