SAMFUNN

Oljenæringen fortviler

Anders J. Steensen
9. okt. 2003 - 08:00

Forskningsdirektør Liv Lunde ved IFE er ikke fornøyd med olje og energiminister Einar Steensnæs forslag til forskningsbevilgninger for 2004.

- Jeg blir helt tafatt. Vi greier ikke å nå igjennom. Behovet er langt større enn de 140,5 millioner kroner som foreslås bevilget. Med dette er det umulig å nå regjeringens eget mål om den langsiktige utviklingsbanen. Hvorfor klarer i olje og energidepartementet å få gjennomslag? spør hun.

Lunde etterlyser en plan for strategisk bruk av FOU-midler i regjeringen. - Den har jo ingen plan for hvilke næringsområder som skal utvikles. Her smøres alt tynt utover. Å kalle det nye Petromaksprogrammet for en stor satsing er patetisk. En kommer ikke langt med 30 millioner kroner, sier den erfarne forskningsdirektøren. Hun er også skuffet at det særdeles vellykkede Demo 2000 programmet også i år er avspist med 20 millioner kroner.

Hun viser til at selv om regjeringen gir skattelette på vel 1,4 milliarder kroner gjennom skattefunn-ordningen, så gir ikke dette noen strategisk utvikling av norsk næringsliv. - Her får alle som klarer å fylle ut søknaden riktig skattefradrag, uten at det gis noen signaler om hva man ønsker for utvikling i norsk næringsliv. Det eneste regjeringen oppnår er å bruke tiden til Norges Forskningsråd til å vurdere skattefunn-søknader, ikke å tenke langsiktig og strategisk for norsk næringsliv.

- Markedstenkningen har gått for langt.

Må finne midler

Fagsjef i TBL, Rolf Hestenes er heller ikke særlig begeistret for budsjettforslaget fra regjeringen. - 140 millioner er langt fra behovet på 600 millioner kroner som næringen har utarbeidet i samarbeid med olje og energidepartementet, sier Hestenes.

Han mener at det finnes penger i systemet, men at de må lete med lys og lykte i andre forskningsprogrammer som også kan omfatte forskning som kan påvirke olje og gassnæringen. - Det finnes programmer inne materialteknologi, IT og maritim virksomheter som kan inneholde viktige elementer for vårt næringsområde. Vi må ha nye dataprogrammer for å utvikle sanntidstolkninger av data, materialteknologi for utstyr på store havdyp og maritim teknologi for forsyningstjeneste, marine operasjoner og annet tilknyttet olje og gassvirksomheten på sokkelen.

- Det gjelder å bruke fantasien, sier Hestenes.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.