OLJE OG GASS

– Oljen er ingenting å skamme seg over

Ola Borten Moe brukte sitt politiske testament til å angripe dem som ikke er stolte over norsk oljeindustri.

Ola Borten Moe hadde en av sine siste opptredener som olje- og energiminister da han oppsummerte for pressen hvordan statsrådtiden hadde vært.
Ola Borten Moe hadde en av sine siste opptredener som olje- og energiminister da han oppsummerte for pressen hvordan statsrådtiden hadde vært. Bilde: Per-Ivar Nikolaisen
10. okt. 2013 - 14:04

Statsråd Ola Borten Moe er snart politisk historie.

Mens "alle" venter på hvem som tar over stolen etter mannen som miljøbevegelsen gjerne hater og oljebransjen elsker, sørget ministeren selv for å gjøre ventetiden kortere med å invitere pressen til oppsummering.

Der langet han ut mot de som mener at Norge bør begynne å se etter en avslutning på det miljøbevegelsen ser på som et klimafiendtlig oljeeventyr.

Les også:  – Borten Moe lever i sin egen verden

Jesus og vin

Borten Moe sammenlignet slike holdninger med hvordan enkelte kristenfolk forholder seg til alkoholpolitikk, og viste til en uttalelse fra en menighetsformann i Rogaland.

– Formannen ble konfrontert med sitt alkoholpolitiske ståsted med henvisning til at også Jesus lagde om vann til vin – hvorpå han svarte «vi ved det, men vi lige det ikkje», sier Borten Moe.

Han hevder at det er slik vi som samfunn forholder oss til våre rike olje- og gassressurser.

– Vi vet at de er der. Vi vet at de representerer enorm verdiskaping og mange arbeidsplasser for det norske samfunnet, og er en forutsetning for vår veldferd. Men det er også en holdning om at vi liker det bare sånn måtelig, at vi nærmest skjemmes litt over det, mener Borten Moe.

Den avtroppende statsråden mener det er ingen grunn til å skjemmes.

– Det er tvert i mot grunn til å gjøre det motsatte.  Det rette er å være stolt over det norsk energibransje representerer, sier Borten Moe.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

– Svært optimistisk

Olje- og energiministeren viser til at verden vil trenge omtrent like mye fossil energi i 2035 som i 2010. Derfor må man spørre seg hvilke fossile kilder som er mest miljøvennlige og ressurseffektive.

Norsk olje og gass sitter med mange av svarene, mener den avgående statsråden.

– Verden trenger det vi har å tilby, og alternativene er ofte langt dårligere, påpeker mannen som fra neste uke er påtroppende bonde – iallfall ifølge seg selv.

Borten Moe er svært optimistisk på vegne av norsk petroleumsnæring, og tror framtida blir lys.

Han viser til at de klassiske råvareøkonomiene har fått en renessanse – og peker på stabiliteten i Norge, Canada og Australia under de siste årenes økonomiske nedtur.

Les også: Borten Moe vil kutte subsidiering av fornybar energi

Stemningen har snudd

Statsråden peker på hvordan stemningen har endret seg de siste årene – fra en situasjon der de fleste trodde at Goliat var den siste, store utbyggingen på norsk sokkel, til en situasjon der olje- og gasselskapene har funnet store mengder petroleum både i gamle og nye områder.

– Det er funnet 4,5 milliarder fat med oljeekvivalenter siden jeg ble statsråd, sier Borten Moe med tydelig stolthet.

Legger man 70 dollar fatet til grunn, betyr det 2000 milliarder kroner i nye ressurser på de to og et halvt årene han har sittet som minister.

– Det betyr at vi er et departement som lønner seg, sier Borten Moe med et flir.

Spesielt det som skjer med nye funn i Barentshavet er interessant.

– Selskapene og direktoratet ser ut til å ha knekt noen geologiske koder. Barentshavet er vår nye petroleumsprovins, sier Borten Moe.

Les også: Nå pepres Barentshavet med brønner

God distriktspolitikk

Han er ikke fremmed for at selv de mest optimistiske antagelsene om enorme fossilressurser i Nordområdene vil bli betraktet som nøkterne om noen år.

Senterpartipolitikeren mener også oljeveksten i Nord kommer distriktet til gode.

– Det er en enorm optimisime. Finnmark opplever befolkningsvekst. De som er glad i distriktene bør derfor også være glad i petroleumsnæringen, fastslår Borten Moe.

Han mener at olje- og energipolitikken vil ha et tydelig Senterparti-stempel på seg i mange år fremover, selv om partiet nå ikke lenger vil være i regjering. Noe som en av de største favorittene til å ta over ministerstolen, ser ut til å være enig i.

Ketil Solvik-Olsen har tidligere på tu.no Solvik-Olsen hyller Ola Borten Moe . Han mente derfor det ikke kommer til å bli noen voldsomme forandringer med den nye regjeringsplattformen.

– Det blir ikke noen revolusjon oljepolitisk. Den revolusjonen har Borten Moe i stor grad stått for. Jeg vil berømme ham for de kampene han har tatt med de røde partiene, sa han.

Les også:

Nytt Statoil-funn kan gi Svalbard-strid med Storbritannia

Lundin-funnet er like stort som Goliat

Et utslipp fra Statoils nye oljefunn vil kunne gå rett inn i Lofoten  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.