OLJE OG GASS

Oljeministeren ber bransjen om å tro på «kostnadstrollet»

Og finne ut hvordan de skal bekjempe det.

Olje- og energiminister Tord Lien ber oljebransjen om å ta kostnadstrollene på alvor.
Olje- og energiminister Tord Lien ber oljebransjen om å ta kostnadstrollene på alvor. Bilde: Peder Qvale

OG21

OG21 ble opprettet av Olje- og energidepartementet i 2001 og er en gruppe som består av oljeselskaper, universiteter, forskningsinstitusjoner, leverandører og myndigheter som samarbeider om å utvikle og gjennomføre en nasjonal teknologi-strategi.

Målet er å styrke forskning, utvikling, demonstrasjon og kommersialisering av teknologier som kan løse framtidens utfordringer i oljeindustrien.

Det årlige OG21-forumet holdes i Stavanger. I år presenteres to nye rapporter som dreier seg om boreteknologi og barrierer for ny teknologi i olje­industrien. Møtet går av stabelen 26. november.

OG21 har fire prioriterte teknologiområder:

  • Energieffektiv og miljøvennlig teknologi for å minimalisere miljøpåvirkninger.
  • Teknologi for leting og økt utvinning for å maksimere ressursutnyttelsen på norsk sokkel.
  • Teknologi for kostnadseffektiv og sikker boring og intervensjon.
  • Teknologi for kostnadseffektiv og sikker produksjon­, prosessering og transport av petroleum­.

Olje- og energiminister Tord Lien var førstemann på talerstolen under onsdagens OG21 Forum i Stavanger, hvor næringen møttes for å diskutere hvordan de skal løse utfordringene med økende kostnader om mindre funn.

Ikke overraskende var det lønnsomheten på norsk sokkel som var ministerens hovedtema.

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet om rapporten til OG21, som viser at ny, eksisterende teknologi kan få ned kostnadene i bransjen, dersom de blir tatt i bruk.

Lønnsomhetsutfordring

– Oljebransjen har hatt en betydelig økning i kostnader, noe som har vært mulig med den stigningen i oljepris som har vært samtidig. Men nå har vi en lønnsomhetsutfordring på norsk sokkel, og fall i oljeprisen gjør det enda viktigere å håndtere denne, sa Lien.

Han påpekte at lav lønnsomhet er den største slusen mot høy aktivitet framover, og årsaken til at flere prosjekter allerede er utsatt.

– Dette representerer stor verdier for oss alle, og betydelig sysselsetting. De som har rettigheter på norsk sokkel har også plikt til å nyttegjøre disse best mulig. Det innebærer også en plikt til å holde kostnadene i sjakk, sa ministeren.

Les også: Den russiske ståløya i Arktis har så langt produsert 1,5 millioner fat olje

– Må bekjempe trollet

For å få bukt med lønnsomhetsutfordringene mener Lien det er sentralt at bransjen innser at de er i samme båt.

– Neste steg er å få en felles virkelighetsforståelse. Vi må tro på trollet, at kostnadstrollet faktisk finnes. Så kan vi sammen finne ut hvordan vi skal bekjempe det, og dra ut på trolljakt, understrekte olje- og energiministeren.

Samtidig peker han på, med et bilde av tidligere amerikansk president Ronald Reagan i bakgrunnen, at dette er et problem bransjen må finne ut av innenfor de rammene som finnes.

– Så skal vi i departementet legge til rette for langsiktige rammer, og nye prospektive areal.

Les også: Se video av monsterskipet som er på vei mot Norge

– Må mer enn prat til

Lien ga også et spark til næringen, og mener det til nå har vært mye snakk om kostnadsutfordringer, men at han har til gode å se at oljeselskapene legger tyngde i det de snakker om.

– Lederne i oljeselskapene har snakket mye om kostnadsutfordringene, men de har kanskje ikke i tilstrekkelig grad og med tilstrekkelig tyngde tatt dette med seg ut i egne organisasjoner, og inn i det operasjonelle. Vi må ha mer enn prat for å få kontroll på kostnadene, poengterte han.

Han trekker fram tre løsninger for å få bukt med situasjonen.

– Mer standardisering er definitivt en av løsningene som må til, i tillegg til mindre byråkrati, mindre papir. Den viktigste faktoren, som er helt åpenbar etter mitt skjønn, er å ta i bruk ny teknologi, sa Lien.

Les også:

Ny teknologi kan få ned de skyhøye brønnkostnadene. Men industrien tar dem ikke i bruk

Oljebransjen: Oppsigelsene sjeldent godt varslet. Fagforeningen: Helt uenig

Rystad: Barents-oljen er lønnsom på 60 dollar fatet  

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.