Oljekatastrofen i bilder

OMKOM: De 11 som omkom befant seg nær eksplosjonsstedet. (Bilde: US Coast Guard)
VANN OG BRANN: Ryktene går om at slagsiden på riggen skyldes vann i pontongene fra slokkingsforsøkene. (Bilde: US Coast Guard)
FÅNYTTES: Deepwater Horizon brenner godt, to dager etter ulykken. (Bilde: US Coast Guard)
SAMLER: Havgående oljeskimmer er tatt i bruk for å få opp noe av de ca. 5.000 fat olje som hvert døgn pipler til overflaten fra Macondo-feltet, ca. 50 miles fra kysten. (Bilde: Petty Officer 2nd Class Prentice)
SANK: Transocean-riggen Deepwater Horizon brant i to dager før den tipper over og synker, kraftig skadet. Stigerør var fortsatt koblete på og knekker. Olje lekker ut fra stigerøret. (Bilde: US Coast Guard)
LYDLØS: Ubemannede ubåter (ROV) prøver å aktivere sikkerhetsventilen fra Cameron. Det går ikke. Flere forsøk gjøres. Hadde ventilen stått på et norsk felt, ville det i tillegg vært mulig å utløse ventilen med akustisk signal. (Bilde: US COast Guard)
EKSPLOSJON: Første eksplosjon på Deepwater Horizon 20. april ble fulgt av enda en kraftig eksplosjon 22. april. Seinere samme dag synker riggen, som er bygget i 2001. (Bilde: US Coast Guard)
President Barack Obama lovet tidlig at regjeringen vil bruke alle de ressursene den rår over for å stanse utslippet. (Bilde: Scanpix)
AVLASTER: Traosceans rigg Development Driller III (arkivbilde) er nå på plass på feltet og i gang med å bore avlastningsbrønn. (Bilde: US Coast Guard)
TILTAK: BP har skissert hvordan Development Driller III (DDIII MODU på illustrasjonen) skal bore seg ned til ulykkesbrønnen og avlaste trykket. Operasjonen tar mellom tre og seks måneder. Det ødelagte stigerøret liger som en rød slange fra den defekte sikkerhetsventilen (BOP). BP vil bruke enda en rigg til å bore avlastningsbrønn samt forsøke å sette enda en BOP over den defekte. (Bilde: BP)
LEKKER: Stigerøret ble liggende som en vase på havbunnen da riggen Deepwater Horiszon sank 22. april etter å ha brent i to dager. BP vil forsøke å sette en ny sikkerhetstsventil (BOP) oppå den gamle. (Bilde: US Coast Guard)
LIK: En slik BOP sitter på havbunnen på ulykkesstedet. Den er ikke utstyrt med akustisk utløsning, slik kravet er i Norge. BOP-en er levert av Cameron. (Bilde: US Coast Guard)
oljesøl oljelekkasje houston deepwater horizon oljelenser lenser (Bilde: Reuters)
Hvis beregningene er korrekte, er det allerede lekket ut 12 millioner liter olje i havet. Frivillige i Louisiana prøver å beskytte kysten med kilometer på kilometer lenser. (Bilde: Scanpix)
Utslippet vil fortsette i tre måneder dersom en avlastningsbrønn er det som må til for å stoppe lekkasjen. Først prøver BP seg med en trakt (se neste bilde). (Bilde: Scanpix)
Å senke en 90 tonn tung trakt ned over lekkasjen på havbunnen er BPs håp for å avverge den verste miljøkatastrofen i USA siden Exxon Valdez-utslippet i Alaska i 1989.Trakten senkes 1.500 meter for så å plasseres oppå rørledningen som lekker. Derfra vil vann og olje føres opp i et tankskip på overflaten. BP håper at innretningen er i virksomhet til mandag. (Bilde: Scanpix)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå