KRAFT

Oljeindustri-rabatt gir dyrere nettleie

FÅR RABATT: Statnett er ikke fornøyd med å måtte gi petroleumsindustrien samme rabatt på sentralnettstariffen som den kraftintensive industrien. Bildet viser Shells anlegg på Nyhamna i Møre og Romsdal.
FÅR RABATT: Statnett er ikke fornøyd med å måtte gi petroleumsindustrien samme rabatt på sentralnettstariffen som den kraftintensive industrien. Bildet viser Shells anlegg på Nyhamna i Møre og Romsdal. Bilde: Håkon Jacobsen
Øyvind LieØyvind Lie
5. des. 2011 - 07:03

Den kraftintensive industrien i Norge får rabatt på sentralnettstariffen fordi den er mer fleksibel enn annet forbruk. Fleksibiliteten gjør det enklere å drifte kraftsystemet i krevende situasjoner.

Ikke fleksibel

Også petroleumsrelatert industri har fått lavere tariff, fram til 2009. Da besluttet Statnett at petroleumsindustrien ikke lenger skulle få rabatt.

Begrunnelsen var at petroleumsindustrien som oftest er en del av en verdikjede med kontinuerlig drift og derfor har liten fleksibilitet.

Dessuten deltar ikke denne industrien i markedet for å selge fleksibilitet, som er viktig for driften av kraftsystemet.

Seier for oljeindustrien

Oljeindustriens Landsforening (OLF) var uenig med Statnett, og fremhevet at petroleumsindustrien har et jevnt stort kraftforbruk.

Videre mente OLF at petroleumssektoren har en fleksibilitet som skulle tilsi at den må avregnes som kraftintensiv industri.

Olje- og energidepartementet har nå avgjort saken, ved å stadfeste Norges vassdrags- og energidirektorats opprinnelige vedtak.

Fornøyd

OLF har dermed fått medhold i at Statnett ikke kan fortsette å gi den kraftintensive industrien redusert tariff uten å gi det samme til petroleumsindustrien.

Begrunnelsen er at Statnett ikke har kontrollerbare og objektive nok kriterier for slik forskjellsbehandling.

OLFs fagsjef for fiskale forhold, Frode Bøhm, er fornøyd med avgjørelsen.

– Men dette er ikke mer enn rett og rimelig, siden vi oppfyller kriteriene. Avgjørelsen er i tråd med vanlige prinsipper om likebehandling og effektiv ressursutnyttelse, sier han.

INGEN KØ: Det er ingen kø i Europa for å kjøpe norsk balansekraft, ifølge konserndirektør Bente Hagem i Statnett.
Dyrere for folk flest ØKT NETTLEIE: Kraftintensiv industri og vanlige forbrukere vil få økt nettleie som følge av at petroleumsindustrien får rabatt på sentralnettstariffen, sier konserndirektør Bente Hagem i Statnett. Øyvind Lie

Dyrere for folk flest

Konserndirektør Bente Hagem i Statnett sier selskapet tar til etterretning at petroleumsindustrien skal ha rett på en rabatt i forhold til alminnelig forbruk.

– De økte kostnadene vil belastes alminnelig forbruk og kraftintensiv industri, sier hun.

Statnett er i gang med en omfattende opprustning av sentralnettet, og planlegger investeringer på opptil 40 milliarder kroner fram til 2020.

– For at Statnett skal lykkes i sitt oppdrag, er det viktig at det er en generell aksept for investeringene og hvordan byrdene fordeles mellom produsentene, alminnelig forbruk og kraftintensiv industri, sier Hagem.

Elektifisering

Statnetts ”verktøykasse” er bra nok for den eksisterende kundemassen, men den er ifølge Hagem ikke tilpasset den planlagte elektrifiseringen av sokkelen.

– Flere av de store nettprosjektene vil være viktige for å forsyne sokkelen. I samarbeid med våre kunder har Statnett gjennom flere år forsøkt å utvikle tariffer som gjør at petroleumsrelatert industri må ta sin del av regningen for bruk av det innenlandske nettet. Vi registrerer at dette ikke har lykkes, og det betyr at kraftintensiv industri og vanlige forbrukere vil få en økt nettleie, sier Hagem.

Les også: Statnett i tariffstrid med NVE

– Statnett svekker kraftbransjens omdømme

Statnett var ikke på glattisen

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.