ØKONOMI

Oljefondet tapte 1637 milliarder kroner i fjor

Oljefondet gikk 14,1 prosent i minus i 2022. Det er det største fallet siden finanskrisen i 2008 og det nest svakeste året i fondets historie.

– Markedet har vært preget av krig i Europa, høy inflasjon og stigende renter, sier oljefondsjef Nicolai Tangen.
– Markedet har vært preget av krig i Europa, høy inflasjon og stigende renter, sier oljefondsjef Nicolai Tangen. Foto: Are Thunes Samsonsen
31. jan. 2023 - 09:15

Totalt ble det en negativ avkastning på 14,1 prosent for Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) i fjor. Ikke siden finanskrisen i 2008 har fondet hatt en større negativ prosentvis avkastning. Det året hadde Oljefondet en negativ avkastning på 23,3 prosent, som var det svakeste året i fondets historie.

Avkastningen på aksjeinvesteringer var på minus 15,3 prosent, mens den på renteinvesteringer var på minus 12,1 prosent. Avkastningen på unotert infrastruktur for fornybar energi var 5,1 prosent.

– Markedet har vært preget av krig i Europa, høy inflasjon, og stigende renter. Dette påvirket både aksjemarkedet og rentemarkedet negativt på samme tid, noe som er uvanlig. Samtlige aksjesektorer hadde negativ avkastning bortsett fra energi, sier leder Nicolai Tangen i Norges Bank Investment Management.

Fondet hadde en verdi på 12.429 milliarder kroner ved nyttår. 69,8 prosent av fondet var investert i aksjer, 27,5 prosent i rentepapirer, 2,7 prosent i unotert eiendom og 0,1 prosent i unotert infrastruktur for fornybar energi.

Oljefondet påpeker også at kronekursen svekket seg i løpet av året. Dette bidro til å øke fondets verdi med 642 milliarder kroner.

Fondets verdi har styrket seg etter nyttår og er tirsdag på drøyt 13.300 milliarder kroner.

Konsernsjef Anders Opedal deler ut mindre utbytte til Equinor-aksjonærene.
Les også

Equinor: Kutter utbyttet med over 30 milliarder kroner

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.