Oljedirektoratet svindlet

Oljedirektoratet utsatt for fakturasvindel for millioner 

Svindlerne utga seg for å jobbe med havbunnsmineraler.

Oljedirektoratet har i to omganger kartlagt Mohnryggen i Norskehavet. Mohnryggen ligger mellom Spitsbergen og Jan Mayen, og skiller to oseaniske plater.
Oljedirektoratet har i to omganger kartlagt Mohnryggen i Norskehavet. Mohnryggen ligger mellom Spitsbergen og Jan Mayen, og skiller to oseaniske plater. (Foto: Oljedirektoratet)

Svindlerne utga seg for å jobbe med havbunnsmineraler.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Oljedirektoratet mottok i november en e-post-faktura fra et amerikansk selskap som har jobbet med kartlegging av havbunnsmineraler i Norskehavet. Både beløpet og leverandøren stemte.

To dager senere fikk Oljedirektoratet en ny e-post om at kontonummeret for utbetalingen skulle endres. Direktoratet kontaktet økonomiavdelingen i selskapet og fikk bekreftet det nye kontonummeret. Beløpet ble så utbetalt til en konto i en britisk bank.

– Vi sendte forespørselen til riktig adresse, men fikk svar fra svindlerne. Det oppdaget vi dessverre ikke, for e-postadressen var veldig lik den vi sendte til, sier Eldbjørg Vaage Melberg i Oljedirektoratet.

Hadde ingen grunn til mistanke

Bedrageriet var på 17,6 millioner kroner.

 Eldbjørg Vaage Melberg Foto: Oljedirektoratet

Melberg vil ikke si hvilket selskap det gjelder, men trolig er det snakk om amerikanske Ocean Infinity. De har leasingkontrakt på det norske skipet Seabed Constructor, og har gjort flere kartleggingsoppdrag for OD.

– Vi har også hatt utbetalinger til dette selskapet tidligere, så vi hadde ingen grunn til å mistenke noe, sier Melberg til TU.

Hun sier at man ikke vet sikkert om det aktuelle selskapet har blitt hacket.

– Men vi har gått gjennom våre egne systemer, og ingenting tyder på at Oljedirektoratet er overvåket eller hacket, sier Melberg.

Les også

Politiet henlegger saken: OD vurderer å klage

Svindelen ble politianmeldt, og to medarbeidere i OD er avhørt som vitner. Politiet har også fått innsyn i e-postdialog og datalogger. Men tirsdag fikk OD muntlig beskjed om at saken er henlagt.

– Hva synes dere om at saken er henlagt?

– Vi synes det er ugreit, for vi hadde håpet at politiet ville etterforske denne saken. Vi vurderer en påklagelse av dette, sier Melberg.

Vi synes det er ugreit, for vi hadde håpet at politiet ville etterforske denne saken

Eldbjørg Vaage Melberg, Oljedirektoratet

Oljedirektoratet er nå i kontakt med konsulentselskapet PwC, som ettergår hva som har skjedd og jobber for å få tilbake pengene. Melberg sier at OD aldri har vært borti en slik sak før.

– PwC hjelper oss å avdekke fakta i saken. De har folk som har erfaring med denne typen svindel.

Svindelen ble avdekket da OD mottok en purring på betalingen fra leverandøren. ODs bankforbindelse følger opp hendelsen som en svindelsak mot utlandet. Olje- og energidepartementet er informert om forholdet.

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå