OLJE OG GASS

Oljedirektoratet skal kartlegge uutforsket område

Kan bli et nytt oljeområde.

UKJENT: Geologien på Mørerandhøgda og Gjallarryggen Sør i Norskehavet er ukjent. I sommer skal noen av kunnskapshullene fylles. Her er utsikten fra den Statoil-opererte Heidrun-plattformen i Norskehavet.
UKJENT: Geologien på Mørerandhøgda og Gjallarryggen Sør i Norskehavet er ukjent. I sommer skal noen av kunnskapshullene fylles. Her er utsikten fra den Statoil-opererte Heidrun-plattformen i Norskehavet.
2. mai 2014 - 13:13

I sommer kaster det spesialutrustede forsyningsfartøyet Greatship Manisha loss og legger ferden mot Mørerandhøgda og Gjallarryggen Sør i Norskehavet, 49 mil nordvest for Mosjøen.

Målet er å gjøre grunne boringer rundt 200 meter nedi havbunnen på Mørerandhøgda og Gjallarryggen Sør i Norskehavet.

Boringen er en del av direktoratets kartlegging av havområdet mellom Norge og Grønland, og skal blant annet gi svar på om bergartene er sedimentære eller vulkanske.

Les også: Så mye olje og gass er det igjen på norsk sokkel

Ukjent

– Geologisk sett er dette en hvit flekk på kartet. Målet med boringen er å få svar på hvilke bergarter som befinner seg der, og alderen på disse, sier prosjektleder Nils Rune Sandstå i Oljedirektoratet.

Boringen skal etter planen nå ned til bergarter som ble dannet for om lag 55-65 millioner år siden i de geologiske tidsaldrene kritt og paloecen.

Les også: Dette er de største utfordringene med oljeutvinning i Barentshavet  

Mulig leteareal

Boremålet på Mørerandhøgda ligger nær området der kontinentalplatene skiller lag med den oseanske skorpen mot vest. Det drives ikke fiske i området, og det skal heller ikke slippes ut miljøskadelige kjemikalier i forbindelse med boringen.

– Materiale herfra er derfor vitenskapelig interessant. Det vil i tillegg øke forståelsen av Mørebassenget som leteareal for framtidig petroleumsvirksomhet, sier Sandstå.

På Gjallarryggen Sør skal det tas prøver fra et geologisk lag som ligger over lagene OD undersøkte i fjor sommer med et fjernstyrt undervannsfartøy (ROV).

Bruker noen uker

Oljedirektoratet har tidligere samlet inn seismikk i deler av området, og har fått bevilget 55 millioner kroner over statsbudsjettet til kartleggingen i år.

En av Oljedirektoratets geologer blir med om bord på skipet som seiler fra Kristiansund i begynnelsen av mai. Arbeidet skal vare i tre-fire uker.

Les også:

Pil og Bue kan være mye større enn antatt

– Politikerne som mente vi ikke trengte Lofoten og Vesterålen tok feil

Slik vil den nye sokkelsjefen holde produksjonen oppe til 2025  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.