ENERGI

Oljedirektoratet og Petroleumstilsynet bytter navn

Oljedirektoratet og Petroleumstilsynet bytter navn. Navneendringene skal bidra til å sikre statlige arbeidsplasser i Stavanger og legger grunnen for flere.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) dukker opp med nyheter hos både Oljedirektoratet og Petroleumstilsynet mandag formiddag, ifølge Stavanger Aftenblad.) Her foran Equinors anlegg på Melkøya i januar.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) dukker opp med nyheter hos både Oljedirektoratet og Petroleumstilsynet mandag formiddag, ifølge Stavanger Aftenblad.) Her foran Equinors anlegg på Melkøya i januar. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
4. sep. 2023 - 10:23

Oljedirektoratet blir Sokkeldirektoratet, og Petroleumstilsynet blir Havindustritilsynet, skriver Stavanger Aftenblad. Regjeringen bekrefter også navnebyttet i en pressemelding, og skriver at de to offentlige organene får nye navn fra 1. januar 2024. 

Det ble holdt et allmøte for de 200 ansatte i Oljedirektoratet (OD) mandag formiddag. Etterpå dro statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) videre til Petroleumstilsynet.

– Gjennom disse navneendringene anerkjenner vi det viktige arbeidet direktoratet og tilsynet gjør i utviklingen av transport og lagring av CO2, havvind og havbunnsmineraler, sa statsministeren på allmøtet.

Petroleum – og nye næringer

I meldingen fra Statsministerens kontor og Olje- og energidepartementet legges det vekt på at både Oljedirektoratet og Petroleumstilsynet bidrar til arbeidet med å utvikle norsk sokkel videre, både innen olje og gass og innen nye næringer som transport og lagring av CO2, havvind og havbunnsmineraler.

Oljedirektoratet har eksempelvis kartlagt mulige CO2-lagre på norsk sokkel og bistår Olje- og energidepartementet i å legge til rette for videreutvikling av transport og lagring av CO2. I tillegg jobber direktoratet med mulighetene for utvinning av havbunnsmineraler.

I Petroleumstilsynet pågår det et arbeid med å etablere HMS-regelverk for havvind. Tilsynet har også fått ansvar for sikkerhet og beredskap knyttet til CO2-transport og -lagring og havbunnsmineraler.

– Dagen i dag er historisk. Dette er en dag som vi alle vil huske. Det nye navnet gjenspeiler den store bredden i oppgaver vi har fått knyttet til aktiviteten på norsk sokkel», sier oljedirektør Torgeir Stordal i en pressemelding fra direktoratet.

Han påpeker at OD i over 50 år har arbeidet for å skape verdier for samfunnet fra olje- og gassnæringen. De siste årene har direktoratet fått flere oppgaver knyttet til nye næringer.

– Vi har en sokkel som er enormt rik på ressurser. Ikke bare har vi olje og gass i lang tid framover, vi har også stor kapasitet til å lagre CO2 og vi har gode vindressurser. I tillegg har vi identifisert et potensial for betydelige mineralressurser, sier Stordal.

Arbeidsplasser

Nyheten er ifølge Stavanger Aftenblad at statlige arbeidsplasser knyttet til forvaltningen av naturressursene våre til energiproduksjon skal legges til Stavanger også i framtida.

Når Oljedirektoratet blir til Sokkeldirektoratet, og Petroleumstilsynet blir til Havindustritilsynet, betyr det at kompetansemiljøet på Ullandhaug i Stavanger skal videreutvikles.

Det er 200 arbeidsplasser i Oljedirektoratet i dag. Petroleumstilsynet har om lag 180 ansatte. Begge holder til på Ullandhaug.

Nytt navn foreslått av lokale aktører

Statssekretær Andreas Bjelland Eriksen (Ap) i Olje- og energidepartementet skriver til TU at både direktoratet og tilsynet har fått mer omfattende oppgaver, som HMS-regelverk for havvind og kunnskapsinnhenting knyttet til havbunnsmineraler.

– Navneendringene synliggjør det brede ansvaret direktoratet og tilsynet har også innen de nye næringene, ansvar og oppgaver som kommer til å bli større etter hvert som disse næringene utvikler seg, skriver Eriksen.

Han skriver at Sokkeldirektoratet ble lansert som et mulig navn av lokale aktører i stavangerregionen, mens navnet Havindustritilsynet kom opp internt. 

– Vi har hatt kontakt med Språkrådet undervegs, og har i dag (4. september) sendt en formell henvendelse om navneendringene. Det må påregnes noen administrative kostnader knyttet til navneskiftet. De praktiske sidene ved navnebyttet vil vi komme tilbake til i løpet av høsten, skriver Eriksen. 

Equinor-sjef Anders Opedal ved en tidligere anledning.
Les også

Equinor: – Forventer å utbetale 14 milliarder dollar

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.