Oljebyråkrater i særstilling: Ansatte i andre tilsyn får ikke eie aksjer

- Handler om tillit.

Oljebyråkrater i særstilling: Ansatte i andre tilsyn får ikke eie aksjer
Ansatte i Finanstilsynet får ikke eie aksjer i børsnoterte selskaper. Bilde: Solum, Stian Lysberg/NTB Scanpix

Ingen ansatte i verken Finanstilsynet eller Nasjonal kommunikasjonsmyndighet kan eie aksjer i selskaper de fører tilsyn med.

Torsdag avslørte Sysla og Offshore.no at ansatte i Petroleumstilsynet (Ptil) og Oljedirektoratet eier aksjer i oljeselskaper, hovedsakelig i Statoil. Det ville de ikke hatt anledning til om de var ansatt i andre offentlige tilsyn.

Les også: Skal passe på oljebransjen - eier Statoil-aksjer for millioner

- Må selge

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), tidligere Post- og teletilsynet, har tilsynsansvar for bedrifter innen telekommunikasjon og posttjenester. Det tilsvarer rollen Ptil har overfor oljebransjen.

– Ingen ansatte hos oss kan eie aksjer i selskaper vi har tilsynsmyndighet over. Hvis de har slike aksjer når de begynner å jobbe her, må de selge dem, forteller assisterende direktør Elisabeth Sørbøe Aarsæther til Sysla.

Hun viser til Telenor og NetCom som eksempler på selskaper Nkom-ansatte ikke skal ha eierandeler i.

Les også: Fagforening mener kritikk av 2-4-ordningen kan være «avtalt spill»

- Handler om tillit

– Vi kan ikke jobbe med noe som kan påvirke verdien på selskapene vi kontrollerer, og samtidig ha eierinteresser der. Så enkelt er det, sier hun.

Det samme sier Finanstilsynet

– Hos oss kan ingen ansatte eie aksjer i børsnoterte selskaper eller andre selskaper vi har tilsyn med. Regelverket skal sikre at det ikke oppstår noen former for interessekonflikter. Dette handler om at vi må ha stor tillit utad, sier Anne Merethe Bellamy, direktør i avdeling for markedstilsyn hos Finanstilsynet.