Leteprosjekter 2020

Oljebransjen strammer inn på leteprosjekter – kutter med nesten en tredel på norsk sokkel

Med lave oljepriser og synkende etterspørsel har aktiviteten innen oljeleting på norsk sokkel falt med 30 prosent, ifølge analysefirma.

Oljeselskapene strammer inn på leteprosjekter. Her representert ved Goliat i Barentshavet.
Oljeselskapene strammer inn på leteprosjekter. Her representert ved Goliat i Barentshavet. (Foto: NTB)

Med lave oljepriser og synkende etterspørsel har aktiviteten innen oljeleting på norsk sokkel falt med 30 prosent, ifølge analysefirma.

Analysefirmaet Westwood, som driver forskning og analyse innen olje- og gassektoren, forteller nyhetsbyrået AFP at aktiviteten innen oljeleting på britisk sokkel i Nordsjøen har falt med hele 70 prosent sammenlignet med før koronapandemien.

Ifølge samme firma har aktiviteten på norsk sokkel falt med 30 prosent.

De store energiselskapene er fortsatt avhengige av å finne nye oljefelt, men det stilles store spørsmål ved om det fortsatt lønner seg å bruke penger på leting.

– Svaret synes å være at det ikke gjør det, hvis man skal dømme ut ifra de mange nedskrivningene av hydrokarbonaktiva i det siste, sier analytiker Stephen Brennock i oljemeglerhuset PVM.

Han tror dette vil føre til en reorientering.

– Istedenfor vil oljegiganter måtte forsterke porteføljene sine innen fornybar energi for å overleve.

Den amerikanske oljegiganten ExxonMobil har kuttet aktiviteten innen oljeleting med 30 prosent, som er et investeringsfall på nesten 10 milliarder dollar, over 93 milliarder kroner.

I USA har mer enn 30 oljeletings- og produksjonsselskaper gått konkurs i år, og det norske analysefirmaet Rystad Energy anslår at ytterligere 150 slike selskaper kan forsvinne innen 2022.

Les også

Kommentarer (2)

Kommentarer (2)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå