ENERGI

Olje- og energidepartementet bytter navn til Energidepartementet

Olje- og energidepartementet får nytt navn. Fra 1. januar 2024 skal det hete Energidepartementet.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) får fra årsskiftet tittelen energiminister.
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) får fra årsskiftet tittelen energiminister. Foto: Emilie Holtet/NTB
16. okt. 2023 - 11:25

Det ble bestemt i statsråd mandag.

– En stadig større del av vår energi kommer fra nye energikilder som vind, sol, vann og andre energiformer. Vi står midt oppe i den grønne omstillingen, og utviklingen med mer fornybar energi vil fortsette i tiden framover. Det tilsier at navnet på departementet som har energipolitikken ikke bør fremheve noen energikilder særskilt, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en uttalelse fra regjeringen.

Energidepartementet vil likevel få akkurat det samme ansvarsområdet som Olje- og energidepartementet har i dag.

Samtidig som departementet bytter navn, vil tittelen for statsråden som bestyrer Energidepartementet endres fra olje- og energiminister til energiminister.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har i dag gjort en rekke endringer i regjeringen, men Terje Aasland (Ap) fortsetter som statsråd for Olje- og energidepartementet. 

Frp reagerer på navnebyttet og mener det er uheldig at «olje» nå skal fjernes.

– Norge som en olje- og gassnasjon bør også vise det i navnet i et så viktig departement for landet. Olje og gass kommer til å være en avgjørende faktor for å klare en god omstilling til nye og renere teknologier, sier energipolitisk talsperson Terje Halleland.

– På høy tid

I september ble det kjent at Oljedirektoratet blir Sokkeldirektoratet, og Petroleumstilsynet blir Havindustritilsynet. Også de to offentlige organene får nye navn fra 1. januar 2024.

Da sa Thina Saltvedt, bærekraftsanalytiker i Nordea, at navnebyttet forplikter.

– Når de går til det skrittet å endre navn, så må de også endre innhold.

Samtidig påpekte hun at tiden var inne for en navneendring også for departementet. 

– Jeg vil faktisk si at skifte til Energidepartementet fra Olje- og energidepartementet nå er på overtid sett i lys av endringene som kom i dag, sa hun.

Saltvedt sier nå, når navneendringen er et faktum, at det gir en viktig symboleffekt, men mener det må følges opp med innhold.

– Det var virkelig på høy tid at Olje- og energidepartementet nå skifter navn, for å reflektere den store endringen det norske samfunnet og norsk økonomi er i gang med. Dette bør jo også få følger for sammensetningen og satsingen fra departementet side – hvor nye energiformer for en større plass, sier hun til TU.

Ansvarlige redaktør i TU, Jan M. Moberg, etterlyste alt i 2021 en navneendring for departementet, og viste til at flere store aktører allerede hadde kvittet seg med «olje» i navnet. 

Departementet er siste ut i rekken av selskaper og organisasjoner som de siste årene har tatt ut «olje» fra navnet. Eksempelvis ble Statoil til Equinor i 2018, mens bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass skiftet navn til Offshore Norge i fjor. 

Blir siste olje- og energiminister

Olje- og energidepartementet ble skilt ut fra det daværende Industridepartementet og opprettet som eget departement i 1978.

Fra 1993 til 1997 lå departementets ansvarsområde under Nærings- og energidepartementet, før det igjen ble skilt ut som et eget departement og gikk tilbake til å hete Olje- og energidepartementet fra 1997.

Terje Aasland blir landets siste olje- og energiminister. 

– Energikrisen har tydeliggjort hvor tett sammenkoblet alle deler av energisystemet er. Vi trenger fornybar energi, vi trenger olje og gass og vi trenger nye lavutslippsteknologier som hydrogen og karbonfangst og -lagring. Det er ikke lengre ulike sektorer, men en samlet energisektor. Navnet Energidepartementet beskriver derfor godt oppgavene og ansvaret som ligger til dette departementet, sier olje- og energiminister Terje Aasland.

Åslaug Haga, Norwea
Les også

Havvind-utsettelse: Åslaug Haga: – Ikke rart at noen tenker i den retningen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.