Olimb Rørfornying skal strømperenovere fem kilometer avløp i Drammen

Olimb Rørfornying skal rehabilitere fem tusen meter avløpsledninger for Drammen kommunei løpet av 2022.

Fra en tidligere strømperenovering på et avløp med Ø500 millimeter i  Hauges gate i Drammen.
Fra en tidligere strømperenovering på et avløp med Ø500 millimeter i Hauges gate i Drammen. Foto: Olimb Rørfornying
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
24. jan. 2022 - 09:40

Avtalen, som ble undertegnet i starten av januar, innebærer at Olimb Rørfornying skal gjennomføre strømperenovering av til sammen cirka fem kilometer avløpsledninger i dimensjoner fra Ø200 mm til Ø500mm.

Olimb Rørfornying har også tidligere strømperenovert en rekke ledningsstrekk for Drammen kommune, gjennom avtaler i 2018 og 2019.

Kontrakten for 2022 ble vunnet i konkurranse med tre andre tilbydere, og har en verdi på 12,5 millioner kroner.

Dekker avløp i hele storkommunen

Oppdraget omfatter rehabilitering avløp fellesledninger, overvann- og spillvannsledninger, samt renovering av kummer og re-tilknytning av private stikkledninger.

Arbeidet skal foregå på ulike steder innenfor grensene til storkommunen Drammen (Drammen, Nedre Eiker og Svelvik) gjennom hele 2022.

Vil grave minst mulig

Metoden som Olimb bruker utføres ved at en polyestermettet foring (strømpe) blir vrengt inn i det eksisterende avløpsrøret ved hjelp av lufttrykk. <i>Foto:  Olimb Rørfornying</i>
Metoden som Olimb bruker utføres ved at en polyestermettet foring (strømpe) blir vrengt inn i det eksisterende avløpsrøret ved hjelp av lufttrykk. Foto:  Olimb Rørfornying

Drammen kommune har utfordringer med mange gamle, dårlige avløpsledninger. Mange av rørene ligger vanskelig tilgjengelig, blant annet under privat eiendom og trafikkerte områder.

Det er et mål for kommunen å bruke gravefrie metoder i størst mulig grad, for å øke farten på ledningsfornyelsen og minimere belastningen på innbyggerne og miljøet.

Effektivt og miljøvennlig

Strømperenovering er en rask og miljøvennlig metode sammenlignet med tradisjonell oppgraving og utskiftning av rør. Installasjoner skjer vanligvis fra kum til kum, slik at graving kan unngås.

Enkelt forklart går metoden ut på at en polyestermettet foring (strømpe) blir vrengt inn i det eksisterende avløpsrøret ved hjelp av lufttrykk. Deretter blir strømpen herdet ved hjelp av varme. Sluttresultatet er et nytt rør inni det gamle.  

Selve installasjonen blir normalt utført i løpet av en arbeidsdag. På forhånd er det eksisterende røret nøye kontrollert, renset og klargjort.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.