OLJE OG GASS

OLF forstår ikke Navarsete

MERKELIG: Gro Brækken tror ikke Liv Signe Navarsete forstår hvilket teknologiske nivå oljevirksomheten ligger på. - Navarsetes utspill om å si nei til konsekvensutredning før forlvaltningsplanen foreligger er merkelig og vitner om dårlig forståelse for bruk av det offentliges midler, sier hun.
MERKELIG: Gro Brækken tror ikke Liv Signe Navarsete forstår hvilket teknologiske nivå oljevirksomheten ligger på. - Navarsetes utspill om å si nei til konsekvensutredning før forlvaltningsplanen foreligger er merkelig og vitner om dårlig forståelse for bruk av det offentliges midler, sier hun. Bilde: Scanpix
Anders J. Steensen
8. jan. 2010 - 14:48

Administrerende direktør Gro Brækken i OLF forstår ikke statsråd og Sp-leder Liv Signe Navarsete når hun sier nei til konsekvensutredning av eventuell oljevirksomhet i havområdene Lofoten og Vesterålen.

– Kunnskap har aldri skadet, sier Brækken.

Les også: Navarsete avviser oljeutredning

Dårlig tidspunkt

Over de siste fire årene har regjeringen brukt flere hundre millioner kroner på utredninger som underlag for en revisjon av forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet for en stortingsmelding som vil bli lagt fram i desember. Denne vil danne et beslutningsgrunnlag for en konsekvensutredning.

– Da er det merkelig å si nei til konsekvensutredning rett før man får underlaget til forvaltningsplanen på bordet, mener OLF-direktøren.

– Dette er dårlig forvaltning av de offentliges penger. Da burde heller midlene vært brukt til andre formål, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Mot bedre vitende

Liv Signe Navarsete begrunner blant annet sitt nei til konsekvensutredning med at teknologien vi har i dag ikke er god nok.

— Utsagnet fra Navarsete vitner om manglende kunnskap om det teknologiske nivået i olje- og gassindustrien og manglende forståelse for hvordan teknologiutvikling foregår. Petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen byr ikke på teknologiske utfordringer som er særlig forskjellige fra resten av norsk sokkel, sier Brækken.

Hun legger til at få av oss hadde kunnskap om dagens teknologiske nivå da oljeindustrien begynte på norsk sokkel for 40 år siden.

– Dessuten vil det ikke være aktuelt med produksjon før om tidligst 20 år. Ingen kan si hvilke teknologi vi da besitter, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Les også: Kaller SFT en politisk aktør

Still strenge krav

Utviklingen av norsk sokkel har gjennom 40 år foregått i samspillet mellom myndigheter og industri.

— Vår oppfordring til myndighetene er at de stiller krav til virksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen. Gjennom 40 år har vi vist at næringen er i stand til å oppfylle kravene myndighetene stiller. Fram til det er klart for produksjon utenfor Lofoten og Vesterålen, vil vi ha gjort store teknologisprang, sier Brækken.

— Som ansvarlig politiker bør Navarsete bidra til å styrke landets viktigste næring framfor å være opptatt av å lukke døren for framtidig verdiskapning, understreker hun.

Fisken er trygg

At fiskeri- og oljevirksomhet kan leve side om side er bevist gjennom fire tiår med petroleumsvirksomhet på norsk sokkel.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

— Godt samarbeid og god sameksistens med andre næringer er sentralt for olje- og gassnæringen. For oss er det viktig å utnytte alle ressursene på norsk sokkel på en best mulig måte, sier Brækken.

Les også: Støtter SFTs olje-nei

Tror på konsekvensutredning

– Jeg tror at olje og energiminister Terje Riis-Johansen fra Senterpartiet må forholde seg til det som står i Soria Moria erklæringen, nemlig at de må innhente mer kunnskap før de kan beslutte om en åpning av områdene utenfor Lofoten og Vesterålen. Og en konsekvensutredning gir mer kunnskap for å fatte bedre beslutninger, sier informasjonssjef Sigbjørn Aanes til Teknisk Ukeblad.

– Det er også begrunnelsen både Riis-Johansen og regjeringen for øvrig sto bak når de åpnet for konsekvensutredning for områdene rundt Jan Mayen i 2009. Hittil har ingen tatt skade av kunnskap. Derfor tror jeg at det vil bli fattet vedtak om konsekvensutredning under behandlingen av den reviderte forvaltningsplanen, sier Aanes

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.