OFFSHORE

OL-mål i Statoil

Anders J. Steensen
13. feb. 2006 - 13:35

Høye oljepriser, økt produksjon og mer effektiv drift gav hele 95 milliarder kroner i driftsoverskudd.

Etter skatt sitter Statoil igjen med et overskudd på 30,7 milliarder kroner. Utbytte per aksje blir 8,20.

Med rekordhøyt resultat, økt produksjon, bedre og mer effektiv drift, er det ingen grunn for konsernsjef Helge Lund til å være misfornøyd.

– Vår finansielle situasjon er god. Vi når våre mål, sier Lund. Overskuddet er en forbedring på hele 56 prosent fra 2004, som også var et rekordår.

OL-motto

Lund sammenliknet resultet fra Statoil med OL-mottoet:

– Raskere, høyere, sterkere. Det er en god beskrivelse av Statoils utvikling. Vi har gode resultater, men kan ikke tillate oss å hvile på laurbærene, sa han under presentasjonen av resultatet for 2005.

Overskuddet før skatt var på 95 milliarder kroner. Etter skatt er overskuddet på 30,7 milliarder, som er 100 millioner kroner mer enn forsvarsbudsjettet for 2006-Økte reserver

– Men det jeg er aller mest fornøyd med er at vi øker våre reserver mer enn det vi produserer av olje og gass. Vi er et av de få større oljeselskapene som er i en slik situasjon. Lund legger vekt på at dette skyldes delvis aktiviteten internasjonalt. Men også på norsk sokkel får selskapet økte reserver.

– Oppjusteringen av Kvitebjørn viser at det fortsatt er futt i norsk sokkel, understreker Lund.

Han legger vekt på at selskapets hovedoperasjonsområde er og vil være norsk sokkel. Gass er blitt det viktigste produktet, med 59 proset av produksjonen, og denne andelen kan vokse. For 2005 produserte Statoil 1.169.000 fat oljeekvivalenter daglig.

– Vårt mål er å komme på nivå med 2000, dvs 1,4 millioner fat oljeekvivalenter daglig. Det skal vi nå, understreker Lund.Skal redusere bemanningen

Selv om Statoil skuffer inn penger til både selskapet og statskassen, fortsetter arbeidet med å effektivisere driften.

Derfor skal 350 arbeidsplasser i administrasjon av Statoil forsvinne. Det skal løses ved førtidspensjonering, sluttpakker og naturlig avgang.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.