KRAFT

Økt risiko for NorNed-feil

VENTER TIL VÅREN: Statnett venter til våren med å dekke over de delene av NorNed-kabelen som nå ligger ubeskyttet.
VENTER TIL VÅREN: Statnett venter til våren med å dekke over de delene av NorNed-kabelen som nå ligger ubeskyttet. Bilde: Statnett
Øyvind LieØyvind Lie
1. nov. 2011 - 14:37

NorNed

NorNed med sine 580 kilometer er verdens lengste undersjøiske strømkabel og går fra Feda i Kvinesdal til havna Eemshaven i Groningen. Det er en likestrømsforbindelse med kapasitet på 700 megawatt. NorNed er et samarbeidsprosjekt mellom den nederlandske systemoperatøren Tennet og den norske systemoperatøren Statnett, hvor selskapene eier 50 prosent hver. Kabelen har vært i drift siden 2008.

Kilde: Statnett

Statnett har i løpet av sommersesongen i år 2011 undersøkt den delen av NorNed-kabelen som selskapet har ansvaret for.

Begge endekablene ligger i all hovedsak beskyttet i tråd med forutsetningene fra prosjekteringen. Men på 28 steder langs den 280 kilometer lange traseen som Statnett har ansvaret for, er ikke kabelen beskyttet som forutsatt.

Les også: Utenlandskablene blir kraftig forsinket

99 meter

De delene som er eksponert, fordeler seg på begge kablene og utgjør til sammen om lag 99 meter. Den lengste eksponeringen er på ca. 9,5 meter, går det fram av et brev Statnett har sendt til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Årsakene til manglende overdekking er ikke klarlagt. Men “slike forhold kan typisk forårsakes av at bunnforholdene avviker fra det som var forutsatt under prosjektering (for eksempel forsinket tilbakefall av masser i grøft etter legging), uforutsett masseforflytting (for eksempel som følge av strømforhold), utglidning av steindumper, osv.”, skriver Statnett i et brevet.

Les også: Statnett håvet inn på prisforskjeller

Økt sårbarhet

Statnett har ikke indikasjoner på at kabelen har vært utsatt for ytre påkjenninger.

“Men på generelt grunnlag innebærer eksponeringen at anleggets risiko og sårbarhet er noe høyere enn forutsatt”, skriver Statnett.

NorNed-kabelen har tidligere flere ganger i lengre perioder vært ute av drift på grunn av feil.

Les også: NorNed ute av drift i ti uker

Venter til våren

Men Statnett mener det ikke er nødvendig med noen ekstraordinære tiltak nå i høst- og vintersesongen.

“Offshorereparasjoner som det her er snakk om gjennomføres av flere grunner normalt i tiden mai-september. Tiden frem til våren vil derfor brukes til å analysere årsakene til manglende overdekking, prosjektering av avbøtende tiltak, forberedelser til og gjennomføring av anbudsprosesser, samt detaljplanlegging og gjennomføring”, skriver det statlige nettselskapet i brevet til NVE.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.