KARRIERE

Økonomene fikk mest

Dag Yngve Dahle
21. feb. 2011 - 10:19
Vis mer

Dette viser den rykende ferske rapporten fra Det tekniske beregningsutvalget for lønnsoppgjørene (TBU), som legges fram i dag.

Bonuser

Ansatte i finansnæringen hadde 6,0 prosent lønnsvekst i 2010, viser rapporten. Ifølge utvalget står høye bonusutbetalinger for en stor del av denne lønnsveksten.

Det er med andre fortsatt mer lønnsomt å jobbe med penger enn med teknologi, service eller mennesker - når vi måler det i lønnsvekst fra ett år til et annet.

Finansansatte hadde med dette betydelig høyere lønnsvekst enn gjennomsnittet for alle ansatte.

Den gjennomsnittlige lønnsveksten var 3,75 prosent.

Her gir utdanningen deg mest

Industrivekst

Tallene viser lønnstigningen for de store forhandlingsområdene i lønnsoppgjørene. Nærmest finansnæringen kommer industrifunksjonærer. Industrifunksjonærer i NHO-bedrifter hadde en lønnsvekst på 4,25 prosent.

Industriarbeidere i NHO-bedrifter kan notere seg for en lønnsvekst på 3,5 prosent.

Statsansatte hadde like høy lønnsvekst, men her gjør en omlegging av beregningsmetodene at veksten egentlig er litt lavere enn det tallene viser.

Lite til helse

Hvem fikk så minst? Lavest lønnsvekst hadde helsepersonell. Gjennomsnittslønna til ansatte i helseforetakene var på noe mer beskjedne 3,1 prosent. Men dette når TBU bruker tall fra Statistisk sentralbyrå. Tall fra Spekter viser en lønnsvekst på 3,75 prosent.

Generelt sett var forskjellene mellom forhandlingsområdene mindre enn året før. Det er i tråd med den moderate gjennomsnittlige lønnsveksten på 3,75 prosent.

Lønnsoverhenget til 2011 anslås derimot til å være noe høyere enn sist. Det varierer fra 1,0 prosent for industriarbeidere til 2,5 prosent for kommuneansatte.

De unge fikk mest

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.