BYGG

Økokrim: Kommunene bør anmelde flere byggesaker

– Ulovlig bygging i strandsonen er et stort problem.

Strandsonen bygging
Strandsonen bygging
26. juli 2019 - 12:48

De siste årene har tallet på anmeldelser for brudd på plan- og bygningsloven gått ned. Økokrim mener kommunene bør anmelde flere byggesaker, skriver DN.

– Kommunene bør anmelde slike saker mye oftere. Reageres det strengt mot ulovlig bygging i strandsonen, vil det få andre til å avstå fra å begå tilsvarende straffbare handlinger, sier leder for avdeling for miljøkriminalitet i Økokrim, Hans Tore Høviskeland, til avisa

Les også

Ulovlig bygging i standsonen

Han mener at ulovlig bygging i strandsonen er et stort problem. I Økokrims trusselvurdering for 2018 nevnes ulovlige, irreversible fysiske naturinngrep og arealendringer som den største trusselen. 

Strandsonen

  • Arealet som går 100 meter vinkelrett inn over land fra kystlinjen, målt i horisontalplanet, kalt 100-metersbeltet.
  • Sonen er omfattet av et generelt bygge- og deleforbud etter plan- og bygningsloven.
  • Nybygging og oftest også tilbygg og påbygg, krever derfor dispensasjon.
  • Unntatt er strandsone som er regulert til byggeformål eller som ligger i byer eller tettsted.

Kilde: Wikipedia

Også Naturvernforbundet etterlyser grep mot ulovlig bygging i strandsonen. Både stat og kommune har blitt for slepphendte med å gi tillatelser og dispensasjoner til bygging i strandsonen, mener generalsekretær Maren Esmark i Naturvernforbundet.

Tidligere har TU skrevet om at det ble gitt 3078 tillatelser til igangsettelse av bygging,f det viser foreløpige SSB-tall fra 2018.

Esmark sier til DN at kommunalminister Monica Mæland (H) må signalisere at det skal slås hardere ned på ulovligheter og gi kommunene ressurser og opplæring i hvordan de skal gå fram.

Kommunalminister Monica Mæland (H) mener imidlertid at regelverket er godt nok og at strafferammen for brudd på plan- og bygningsloven er streng. 

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.