INDUSTRI

Øker produksjonen med 6-timersdag

Jannicke Nilsen
17. aug. 2007 - 07:50
Vis mer

Skiferfabrikken Minera Norge på Oppdal har økt den daglige produksjonsmengden med fem prosent.

Tine Midt-Norges filial på Heimdal har redusert sykefraværet med over to prosent.

– Bare positivt

Mange forsøk med 6-timersdag har strandet, men begge trønderbedriftenes erfaringer er svært gode. Etter ett års forsøk gjorde Minera 6-timersordningen permanent.

– Vi har nå holdt på i halvannet år, og har bare godt å si om ordningen. Produksjonen har gått opp og sykefraværet har gått ned. De ansatte får bedre lønn og har mer fritid, og vi får mer effektiv produksjonstid ved at ansatte slipper å gå til offentlige kontorer i arbeidstiden, sier produksjonsleder Knut Fossum i Minera Norge på Oppdal.

Tine Midt-Norges avdeling i Heimdal innførte forsøk med 6-timersdag for 170 ansatte i april i år. Bedriftsledelsen har kontinuerlig målt sykefravær og produksjonstempo.

Kortvarig lykke?

– Så langt er de totale produksjonskostnadene redusert. Leveringsdyktigheten er der den skal være, og sykefraværet har gått ned, fra rundt 11 prosent til i overkant av åtte prosent, sier meierisjef Jan Eiler Wessel.

Skal vi tro prosjektdirektør Kennet Stien i NHO, vil lykken være kortvarig for de to trønderbedriftene.

Han viser til at flere rapporter har konkludert med at innføring av 6-timersdag ikke løser problemer med verken sykefravær eller stress på arbeidsplassen på lang sikt. Det tror han også vil bli resultatet for disse bedriftene.

Flater ut

– At enkelte bedrifter kan oppleve gode resultater, ser vi ikke bort ifra. Men studier viser at de gode resultatene man ser i starten flater ut igjen etter en tid. De positive effektene er ikke varige, med mindre man klarer å utnytte produksjonsutstyret bedre ved f.eks. å gå fra to til tre skift. Det kan gi en effekt, mener Stien.

Minera har innført tre skift for bedriftens 60 produksjonsarbeidere: Ett skift som starter klokken 06, ett skift som tar over klokken 12.30 og et midtskift med nøkkelpersonell som går fra klokken 09 til 15.30, for å ha størst aktivitet i den perioden kundene ringer.

Tine Midt-Norge Heimdal har to skift, men byttet arbeidstid slik at kveldsskiftet slutter halv ni i stedet for til midnatt, med en fridag hver kveldsuke.

Vurderer flere forsøk

6-timers suksessen på Oppdal har gjort at Mineras filial i Otta nå vurderer å gjøre det samme i enkelte avdelinger.

– Vi har intervjuet alle ansatte. Uansett arbeidstid er det alltid noen som kunne tenke seg en annen arbeidstid. Men for det store flertallet er ordningen helt topp. Det eneste noen av gutta klager over, er at nå er det de som må lage middag, humrer Fossum.

Også i Tine er den store majoriteten av de ansatte meget fornøyd med de nye arbeidstidene, ifølge meierisjefen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.