DIGITALISERING OG OFFENTLIG IT

Offentlig sektor henger etter på digitalisering

Norge og Sverige er helt i tet på digitalisering. Men deler av det offentlige henger etter privat sektor.

Sjekket ståa: John Krogstie er direktør ved NTNU Digital og professor i informasjonssystemer ved NTNUs Institutt for datateknologi og informatikk.
Sjekket ståa: John Krogstie er direktør ved NTNU Digital og professor i informasjonssystemer ved NTNUs Institutt for datateknologi og informatikk. Foto: Odd Richard Valmot
4. aug. 2022 - 17:00

Direktør ved NTNU Digital, og professor i informasjonssystemer ved NTNUs Institutt for datateknologi og informatikk, John Krogstie, har vært med å skrive kapitlet i en NTVA-bok; «Norge og Sverige leder digitaliseringskappløpet. Men ikke i offentlig sektor», sammen med en svensk kollega.

Han trekker fram hvordan finansbransjen veldig tidlig samarbeidet og løste mange av utfordringene de sto overfor. Det gav dem et forsprang og en mulighet til å gjennomføre den digitale revolusjonen vi alle kjenner gjennom å ha banken og betalingsløsningene i lomma.

Bildet i det offentlige er ikke bare trist. Vi har gode eksempler på vellykket digitalisering i Skatteetaten, med Altinn og etter hvert gjennom Nav. Vi har også begynt å få til en digitalisering av såkalte livshendelser, selv om data må hentes ut av ansvarsområdet til mange departementer.

Det grelle, og dessverre også veldig store eksemplet på treghet, er helse. Tross mange gode intensjoner er dette et oppdelt område med mange som mener mye på flere plan i det offentlige. Fra store helseforetak til kommunale sykehjem og fastleger. Det er en oppskrift på sakte fremdrift og store kostnader.

Teknisk sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Den aktuelle delen av Reinliveien mellom Smedsrud og Haug ligger like vest for Bagn. Her er det sidebratt terreng, og det blir store fyllinger.
Les også

1200 meter fylkesvei i Valdres rustes opp 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.