KRAFT

OED: – Teknologiutvikling blir viktig for Enova

TEKNOLOGIUTVIKLNG: Enova skal gi støtte til teknologiutvikling også i framtida, sier statssekretær Sigrid Hjørnegård (Sp)  i OED.
TEKNOLOGIUTVIKLNG: Enova skal gi støtte til teknologiutvikling også i framtida, sier statssekretær Sigrid Hjørnegård (Sp) i OED. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Øyvind LieØyvind Lie
16. nov. 2010 - 15:45

Hvite sertifikater

Hvite sertifikater er en markedsbasert ordning for å fremme energieffektivisering. Det utstedes et sertifikat når man har spart et gitt antall kWh, og sertifikatet gis en verdi. Systemet fungerer ved at markedsaktører forpliktes til å gjennomføre eller finansiere energisparetiltak, slik at en samlet målsetting om redusert energibruk oppnås.

Når markedet for elsertifikater etter planen innføres fra 2012, kommer Enova til å miste ansvaret for å støtte utbygging av vindkraft.

Ny avtale

Spørsmålet om hva statsforetaket skal holde på med i tida framover, er ennå ikke avklart. OEDs avtale med Envoa går ut 31. desember 2011.

– Uansett må vi skrive ny avtale med dem. I den sammenheng er det naturlig at vi går gjennom hele Envoas virke, og hva slags oppdrag og mål de skal få. Det er for tidlig å si hva konklusjonen blir, sier Hjørnegård til Teknisk Ukeblad.

I statsbudsjettet for 2011 begynte regjeringen evalueringen av Enovas arbeid. Hjørnegård ønsker ikke å sette arbeidet med støtte til teknologiutvikling og arbeidet med energieffektivisering opp mot hverandre.

–Det er svært viktig at Enova viderefører arbeidet med å få en overgang til mer klimavennlige energiformer. De har brukt mye penger på å finansiere infrastrukturen for varme. Vannbåren varme dekker 19 av de 20 største byene. En naturlig forlengelse blir å fokusere enda mer enn tidligere på byggsektoren, sier Hjørnegård.

– Viktig teknologiutvikling

– Betyr det at umodne teknologier bør bli et mindre viktig område for Enova?

– Nei, absolutt ikke. Det blir et viktig område for Enova framover. Bare de siste tre årene er bevilgningene til umodne teknologier doblet, gjennom nyskapende prosjekter som Hywind og Sway, saltkraft, tidevannskraft og bølgekraft. Dette er helt nyskapende prosjekter som Enova har gjort en viktig jobb med. De har tatt det fra forskningsstadiet og ut i den virkelige verden. Vi har satt av mer penger til dette til neste år. Satsingen på umodne teknologier ser vi på som en kompetansebygging i Enova, det blir gull verdt framover, sier hun.

Les også: – Enova bør ikke drive med teknologiutvikling

– Tar ikke ansvar

Frps energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen har kritisert regjeringen for å ta æren for Enovas positive resultater, men ikke ta ansvar når noe går galt, for eksempel når Enovas støtteordninger ikke blir godkjent av Eftas overvåkingsorgan Esa.

Les også: Frp krever svar om Enovas rolle

– Den kritikken vil jeg avvise. Jeg tror modellen med et selskap som jobber med virkemidler og skal levere resultater i henhold til et budsjett, er en god modell. Vi blir selvfølgelig fornøyd når Enova oppnår resultatmålene sine. Det er Enova som har ansvar for notifiseringen til Esa, og vi i OED bidrar så mye vi kan for å få saken raskt avklart, sier Hjørnegård.

Les også: Stoppes av ESA: <br/> Enova tar selvkritikk

Skeptisk til sertifikater

I et forslag som nå er til behandling i Stortinget foreslår Frp å innføre en ordning med hvite sertifikater (se faktaboks). SVs Snorre Valen synes er en god idé, men Hjørnegård er mer skeptisk.

– Jeg vil jo ikke avvise ideen, men vi har Enova som vårt virkemiddel. Enova har gitt gode resultater i forhold til målsetningene. Sånn sett har vi ingen umiddelbare planer om å endre hele tilskuddssystemet rundt energieffektivisering, sier Hjørnegård.

Les også: – Enova bør satse på teknologiutvikling

Før årsskiftet

Statssekretæren kan ikke si nøyaktig når neste år regjeringen vil skrive under en ny avtale med Enova.

– Det vil komme i god tid før årsskiftet 2011/2012, sier hun.

Avtalen inngås mellom styret i Enova og OED, men Hjørnegård sier at spørsmålet vil bli diskutert i Stortinget i tiden framover.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.