OLJE OG GASS

OD om Statoils letesuksess:
– Forventer flere brønner

Ole K. Helgesen, Maiken ReeOle K. Helgesen, Maiken Ree
1. apr. 2011 - 12:50

Statoils olje- og gassfunn på Skrugard er en gledelig nyhet for geologene i Oljedirektoratet som stadig har måttet nedjustere ressursestimatene for Barentshavet som følge av tørre letebrønner. Nå kan prognosene bli betydelig oppjustert.

– Det er svært gledelig at man har klart å finne utvinnbar olje i dette området av Barentshavet. Utfordringen i Barentshavet, foruten Hammerfestbassenget, er at mye ressurser har lekket ut som følge av havbunnsheving, sier Eriksen til Teknisk Ukeblad.

Bakgrunn: Stort olje- og gassfunn for Statoil

Havbunnen har hevet seg

For 30-40 millioner år siden begynte Grønland å bevege seg vestover, og Nord-Atlanteren åpnet seg. Nye områder ble dermed havbunn, og de øverste lagene ble ”skrubbet bort” som følge av erosjon. Dermed ble lagene under løftet opp. Det førte mange steder til oppsprekking av takbergartene – det vil si det geologiske laget som inntil da hadde forseglet reservoarene.

Men resultatet fra Statoils leteboring på Skrugard viser at det fremdeles kan ligge store ressurser i de lovende strukturene i Barentshavet.

Øker funnsannynligheten

–Vi må sette oss ned å se nærmere på hva dette vil bety for prognosene for Barentshavet. Men det er helt klart et gjennombrudd som kan føre til en vesentlig oppjustering av estimatene. Men samtidig er det mange forkastninger i området.

–Det er i alle fall helt klart at dette øker funnsannsynligheten i denne lisensen. Og det er flere lovende prospekter i lisensen. Så vi forventer at det blir flere boringer som følge av dette funnet, sier Eriksen.

Leter videre

Gro Gunleiksrud Haatvedt i Statoil sier til Teknisk Ukeblad at Statoil vil videre avgrense Skrugard-funnet, og bore flere brønner i lisensen.

– Statoil ser mulighet for ytterligere oppside i lisensen på inntil 250 millioner fat oljeekvivalenter, som totalt utgjør 500 millioner fat. Skrugardfunnet bekrefter at barentshavet kan bli vår neste provins fremover. Ytterligere brønner vil bekrefte oppsiden av det potensialet vi forventer å se i denne regionen, sier Haatvedt.

Hun sier at Statoil er veldig ivrige på å bore flere prospekter i nærheten av Skrugard-funnet.

I løpet av våren vil myndighetene tildele leteareal i 21. konsesjonsrunde der areal i nærliggende områder av Skrugard forventes tildelt.

Les også:

Oljebransjen venter i spenning på Barents-brønn

Gir ikke opp Barentshavet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.