VEIFORVALTNING

Nytt veiforvaltningsverktøy for kommunene

Arendal kommune har i lenge tid hatt et sterkt behov for et veiforvaltningsverktøy. Nå er det klart og tatt i bruk.

Fv. Jens-Erik Thyholdt og Tor Gunnar Øverli, begge Asplan Viak. Deretter Marit Haugmoen, Jon Øystein Dalsmo og Jan Christian Andersen fra Kommunalteknikk og geodata, Arendal kommune.
Fv. Jens-Erik Thyholdt og Tor Gunnar Øverli, begge Asplan Viak. Deretter Marit Haugmoen, Jon Øystein Dalsmo og Jan Christian Andersen fra Kommunalteknikk og geodata, Arendal kommune. Foto: Asplan Viak
12. mars 2021 - 10:44

For å kunne drive et optimalt drift- og vedlikeholdsprogram av det kommunale veinettet, har Arendal kommune etterspurt et system som ivaretar kommunens egne datasett, kombinert med sentrale registre for veinett. Dette var tidligere ikke utviklet for norske kommuner. Et samarbeid om å utvikle et slikt verktøy ble derfor avtalt med rådgivningsfirmaet Asplan Viak, og prosjektet startet opp.

– Utvikling av en komplett løsning for å håndtere samtlige forhold rundt vegvedlikehold og tiltak er en stor og krevende oppgave, sier Jan Christian Andersen, avdelingsleder geodata i Arendal kommune.

Her legges ny asfalt på E6 mellom Eidsvoll og Stange. Strengere krav til mer miljøvennlig asfalt er nødvendig for å nå klimamålene, skriver Grete Aspelund, leder i NCC Industry.
Les også

Fem tiltak for mer klimavennlig vedlikehold av fylkesveiene våre

Effektiv planlegging

Asplan Viak har nå ferdigstilt et nytt veiforvaltningsverktøy for bruk i kommuner og fylkeskommuner. Et nesten tre år langt utviklingsprosjekt er dermed avsluttet og ble markert i et møte med Arendal kommune den 2. februar. Arendal er en av de to pilotkommunene som har vært med i prosjektet, i tillegg til Alver kommune som kom med litt senere.

– Den ferdige løsningen har fått navnet Adaptive Veg og denne bygger på et solid kartbasert rammeverk Asplan Viak allerede benytter i flere andre løsninger mot store statlige og fylkeskommunale instanser og kommuner, sier senior systemutvikler i Asplan Viak, Jens Erik Thyholdt.

Adaptive Veg er svært fleksibel og kan settes opp for å håndtere ulike brukerbehov og scenarioer. Adaptive Veg har også knytning mot nasjonal vegdatabank, NVDB for utveksling av data med mulighet til individuell tilpasning. Verktøyet kan også kobles til ulike offentlige tjenester, lage egne tema og kunne sette sammen temaer for aktuelle oppgaver. En kalkulator er lagt inn for raskt å estimere kostnader av ulike tiltak og en gravemeldingsmodul hjelper til å ha oversikt over pågående og planlagte gravearbeider samt oppfølging av disse.

– Adaptive Veg effektiviserer planleggingen innen vei og trafikksikkerhet. Systemet gir også en god samlet oversikt over verdi og tilstand på eget veinett, sier Andersen.

Norsk kjernekraft, med Jonny Hesthammer i spissen, har meldt inn enda et kjernekraftverk.
Les også

Melder inn nytt kjernekraftverk

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.