DOKTORGRADER

Nytt utgangstoff for pyridinforbindelser

Dette er tema i doktoravhandlingen til sivilingeniør Ingrid Sletvold (29) fra Gjøvik, somdisputerte for graden dr.ing. ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet NTNU.

Pyridinringen er en kjemisk struktur som inngår i mange naturprodukter, farmasøytiske forbindelser, agrokjemikaler, eksplosiver, fargestoffer, polymerer etc. For å kunne lage disse stoffene i laboratoriet, er det viktig å vite hvordan pyridinforbindelser reagerer under forskjellige betingelser.

I doktorgradsarbeidet har Sletvold syntetisert en tidligere ukjent pyridinforbindelse, og utviklet reaksjoner som viser hvordan dette stoffet kan brukes som utgangstoff for kjemiske forbindelser som inneholder pyridinenheten.

Avhandlingen har tittelen «Nitropyridines in Organic Synthesis - 2,5-Disubstituted Pyridine Compounds / Nitropyridiner i organisk syntese - 2,5-disubstituerte pyridinforbindelser». Arbeidet er utført ved Institutt for kjemi, NTNU, med professor Jan M. Bakke som veileder. Det er finansiert av Norsk Hydro ASA og Institutt for kjemi, NTNU.

Ingrid Sletvold er sivilingeniør i organisk kjemi (1998) fra Fakultet for kjemi og biologi, NTNU. Hun er ansatt som forsker ved Cambrex i Karlskoga i Sverige.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.