INDUSTRI

Nytt superagn skal sikre godt fiske

En norskutviklet krem på fiskekroken skal gi ekstra god fiskelykke.

Sammen med et team av forskere har gründeren Svein Kvalvik fra Lofoten utviklet et nytt agn som skal kunne tiltrekke seg fisk på flere hundre meters avstand.

Agnet serveres på tube og smøres på fiskekroken, deretter er det bare å kaste kroken ut og fisk som torsk, laks og kveite skal komme svømmende.

Vitenskapelig dokumentert

Agnet består av marine restråstoffer og er påført i en form av en krem.

De siste årene har gått på å sette sammen ulike lukter fra forskjellige restråstoffer for å se hvordan fisker reagerer på dem.

Gjennom mange forsøk har vi kommet frem til tre typer agn med ulike smaksstoffer som fisken liker. De tre agnene er spesialtilpasset artene torsk, kveite og ørret/laks/røye. Dette er det første sportsfiskeragnet som er vitenskapelig dokumentert, sier seniorforsker i Nofima, Sten Siikavuopio, i en pressemelding.

Sammen med matforskningsinstituttet Nofima har forskere fra Sintef Materialer og kjemi, samt de tre industripartnerne Borregaard AS, Akvaren AS og Haplast AS bidratt i utviklingen av den nye fiskeparfymen.

Forskningen er også støttet av Norges forskningsråd, Innovasjon Norge og Mabit.

Les også: Slik skal fiskefôret bli bedre

Helt ufarlig

Kremen brytes ned i vann over tid, om et snøre skulle ryke vil det verken ikke skape forurensning eller tiltrekke seg fisk til evig tid.

Samtidig er det sørget for at kremen ikke løser seg for raskt opp.

– Mesteparten av kremen kan lages av fornybare ressurser, påpeker Ferdinand Männle, markedsdirektør i Sintef Materialer og Kjemi.

For gründer Kvalvik har forurensning vært viktig i utviklingen av produktet.

Agnet har samme egenskaper som naturlig agn, det forurenser ikke og er biologisk nedbrytbart. Vi bruker restråstoff fra fiskeproduksjonen, dermed belaster vi ikke fiskeressursene for matfisk. Ved å erstatte fisk som agn vil vi bidra til redusert klimautslipp, bedre utbytte i linefisket og mulighet for selektiv fiske, poengterer han.

Les også: Her hogges plattformer opp. Like ved drives fiskeoppdrett

Fiskekremen finnes i ulike varianter for ulike fisketyper. Dermed kan du i teorien bestemme hvilken type fisk du vil fange. Polybait

Tiden vil vise

Det finnes andre typer lignende produkter på markedet allerede.

Fiskekonsulent Øyvind Fjeldseth i Norges Jakt- og Fiskeforbund synes at Kvalviks fiskekrem virker spennende.

Så vidt jeg har skjønt er dette produktet til kommersielt bruk og for sportsfiskere er alltid sånne ting spennende og interessante. Min erfaring med lignende produkter som finnes så langt er at det fungerer veldig bra til noe, men ikke så bra til andre ting. Etter litt bruk vil vi finne ut om dette er et bra produkt som kan erstatte naturlig agn, sier han til Teknisk Ukeblad.

Fjeldseth er i likhet med Kvalvik opptatt av hvordan slike produkter kan påvirke naturen.

– De andre lignende produktene lukter ofte veldig vondt og jeg er skeptisk til hvor lang tid det tar å bryte ned. Selv om det står på boksene at det er nedbrytbart kan det fortsatt ta veldig lang tid, sier Fjeldseth.

Det nye superagnet er i første omgang tiltenkt sportsfiskere, videre planer inkluderer agn for profesjonelle linefiskere.

Les også:

Nanopartikler i fisk kan gi kur mot tuberkulose

Gjør ganen klar for insekter og halvråtne råvarer

Denne geléen skal lege dine sår  

Les mer om: