KARRIERE

Nytt studietilbud: – Skal kunne vurdere risiko knyttet til nukleære kilder

Fra høsten kan 20 studenter få på plass på studiet «Radioaktivitet i miljøet» ved NMBU.

Det er ettertraktet kompetanse NMBU satser på.
Det er ettertraktet kompetanse NMBU satser på. Foto: Tommy Normann/NMBU
31. mars 2023 - 08:35

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) har fått penger til 20 nye studieplasser innen nukleære fag. Nå oppretter de studieretningen «Radioaktivitet i miljøet» innen bachelorprogrammet i miljøvitenskap.

De første studentene skal være på plass allerede til høsten. Det melder NMBU selv i en pressemelding.

– Vi ser frem til å ta imot engasjerte studenter med interesse for dette viktige temaet, sier prorektor for utdanning Elise Norberg, ifølge pressemeldingen.

– Skal kunne vurdere risiko

Siden 2013 har NMBU drevet et såkalt senter for fremragende forskning innen radioaktivitet, mennesker og miljø, Cerad.

– Det er helt naturlig at vi bidrar inn i det store nasjonale kompetanseløftet, sier Norberg.

I studieprogrammet kommer studentene til å lære om samspillet mellom biologi, geofag, kjemi og radioaktivitet i miljøet.

– Kandidatene med den nye spesialiseringen skal ha en helhetlig forståelse av hvordan radionuklider kan overføres i økosystemet og påvirke organismer og mennesker, forteller professor Deborah Oughton. – I tillegg skal de kunne vurdere risiko knyttet til ulike nukleære kilder.

NMBU lover at studentene skal få både feltarbeid og mulighet for eksperimenter ved internasjonale storskala-fasiliteter, som synkrotroner, akseleratorer og massespektrometerinstrumenter.

Ettertraktet kompetanse

Norge har stort behov for kompetanse i nukleære fag, mener NMBU. Også Universitetet i Oslo satser tungt nettopp på kjerneforskning.

Norge har bergarter som inneholder naturlig forekommende radionuklider. Når det bygges vei og jernbane behøves det kandidater som kan gjøre risikovurderinger og planlegge arbeidet, skriver NMBU i pressemeldingen. Faget er også viktig i både industri og helse, fra radioaktivitet som varmekilde i satellitter til målrettet kreftbehandling.

Kjernekraft som en mulig løsning på klima- og energikrisen, har også aktualisert faget.

– Det er ikke uvanlig at vi her på NMBU blir oppringt av arbeidsgivere som trenger folk med kompetanse på radioaktivitet, forteller professor Ole Christian Lind.

Martin Halvorsen, leder for talent og rekruttering i Multiconsult.
Les også

Ingeniørene Norge trenger nå

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.