OFFSHORE

Nytt ris bak speilet

23. apr. 2001 - 13:20

Med et pilotprosjekt har Oljedirektoratet (OD) fått grundig dokumentert det de har hevdet de siste par årene: Sikkerheten på norsk sokkel blir dårligere. Gasslekkasjer og alvorlige personskader på produksjonsinnretningene er blant verste ulykkene. Ingen av de undersøkte risikoparametrene har blitt bedre de siste årene.

OD har i prosjektet utviklet et eget analyseverktøy for å måle risiko for oljebransjen.

– Det gjør oss i stand til å se trendene klarere, opplyser sjefingeniør Einar Ravnås i OD. Som eksempel nevner han gasslekkasjer: Antall rapporterte hendelser øker voldsomt, men tallet på de alvorlige tilfellene vokser ikke like mye.

Ambisjonen er å bruke det nye analyseverktøyet til årlige målinger av hvordan risikonivået utvikler seg. Foreløpig er verktøyet anvendt for bransjen som helhet, men det er aktuelt å utvide bruken.

– Redskapet blir mer effektivt hvis vi måler utviklingen for de enkelte operatørselskapene. Det vil avgjort være en fordel, sier oljedirektør Gunnar Berge. Han legger ikke skjul på at skjerpede krav til aktørene kan bli resultatet.

– Sanksjonsmidler ligger bak hele veien. Det mest dramatiske er å stoppe virksomheter. Vi har faktisk hjemmel til det, men vi ønske med dette systemet å slippe det, understreker Berge. Informasjonen fra kartleggingen er også relevant i tildeling av nye konsesjoner.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.