BYGG

Nytt professorat skal få fart på digitaliseringen av byggeindustrien

Digitale tvillinger, kunstig intelligens, maskinlæring og simuleringer blir hovedfeltene.

Automasjon og robotikk blir en sentral del av det nye professoratet.
Automasjon og robotikk blir en sentral del av det nye professoratet. Illustrasjonsfoto: Digitread
Knut BjørheimKnut BjørheimJournalist
21. aug. 2019 - 14:58

– Norsk industri må gjennom en omstilling for å holde seg konkurransedyktig og bærekraftig. Samarbeidet rundt professoratet vil sikre at felles kunnskap om industriell digitalisering videreutvikles i samarbeid mellom akademia og industrien, sier Magnus Normann, daglig leder i Digitread, ifølge en pressemelding som Multiconsult har sendt ut om det nye professoratet.

Rådgiverselskapet er én av tre private aktører som har gitt støtte til stillingen. De to andre er Aker Solutions og Digitread, som er et norsk IT-ingeniørselskap som blant har utviklet en IoT-app for verftsindustrien.

– Digitalisering har allerede ført til store gevinster innen olje og gass, men potensialet er mye større, sier Are Føllesdal Tjønn, som leder Ix3, Aker Solutions' nye selskap for software-løsninger og digitale tjenester til oljeindustrien.

Dr. Lobov

Professoratet har bred tilnærming til bygg og konstruksjon, og derfor har tre aktører fra så vidt ulike bransjer kunnet gått sammen for å støtte professoratet, heter det i meldingen.

Andrei Lobov <i>Foto:  NTNU</i>
Andrei Lobov Foto:  NTNU

Nå er Dr. Andrei Lobov fra Estland tilsatt i stillingen. Han har blant en master i «production, automation and control engineering» fra Tampere i Finland, hvor han nå er bosatt.

Gaveprofessoratet ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) utføres ved Institutt for maskinteknikk og produksjon (MTP). Digitale tvillinger, kunstig intelligens, maskinlæring og simuleringer blir hovedområder for gaveprofessoratet.

– Dette er en spennende kombinasjon av ingeniørfaglige utfordringer inspirert av næringen og friheten til å søke etter systematiske måter å løse komplekse prosjekteringsutfordringer på, kommenterer Andrei Lobov i meldingen.

Avgjørende design

Professoratet innebærer blant annet å etablere et akademisk miljø for å bidra til forskning på «relevante temaer og pågående prosjekter hos de tre partnerne. I tillegg vil Lobov samarbeide med forsknings- og utdanningsinstitusjoner nasjonalt og internasjonalt.»

Norsk Industris direktør Knut E. Sunde og NHO-direktør Anniken Hauglie overleverer den omstridte Rystad-rapporten til statssekretær i OED, Elisabeth Sæther(t.v.), på et pressemøte 27. november i fjor.
Les også

Kritisk kjernekraft-rapport: Hadde stått til stryk i akademisk sammenheng

– Jeg vil konsentrere meg om evnen til å handle raskt og digitalt, og se sammenhengen mellom en generell oversikt over et system og dets grunnleggende elementer. Det kan for eksempel bidra til å forstå hvordan designbeslutninger kan påvirke hele systemet eller produktet gjennom de ulike fasene og omvendt, forklarer Lobov.

Professoratet ved NTNU starter offisielt i september 2019.

 

Flommen i 2017 gjorde at Topdalselva ved Boen Bruk flommet inn over fabrikken. For å stå imot klimaendringene må planleggernes kompetanse økes, og det vil bli behov for mer tverrfaglig samarbeid, skriver tre forskere.
Les også

Store satsinger på klimatilpasning hviler på skuldrene til ildsjeler

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.