BRUER

Nytt oppdrag: Brønnøysund bru trenger utbedring

I løpet av 2023 skal brua rustes opp.

Brønnøysund bru trenger utbedring.
Brønnøysund bru trenger utbedring. Foto: Nordland fylkeskommune
3. jan. 2023 - 11:57

Nordland fylkeskommune har invitert til konkurranse om fylkesvei 7234 Brønnøysund bru. Den trenger kappestøp noen steder.

Det ble gjort en spresialinspeksjon av brua sommeren 2021. Den avdekket omfattende kloridinntrengning i hovedpilarene. Spesialinspeksjonen ble utført av Dr. Ing. A. Aas-Jakobsen, og det var samme konsulent som vant prosjekteringsoppdraget. Gjennom prosjekteringen er det bestemt at det skal utføres kappestøp på de utsatte områdene.

Brua er en fritt-fram-bygd bru i spennarmert betong med 21 akser: 19 pilarer og to landkar. Samlet lengde er 550 meter. Det største spennet ligger i felt sju og er 110 meter langt. Brua har to kjørefelt og fortau på én side langs hele lengden. Føringsbredden er 6,0 meter på rett del og maks 7,5 meter i kurve. Fortauet er 1,2 meter bredt.

Brua er bygget i spennarmert betong. De benyttede betongkvalitetene og tilsvarende fastheter for de originale beregningene er C40 for bruoverbygningen og C35 for søylene. Brua er prosjektert av Aas-Jakobsen.

Brønnøysund bru har altså korreksjonsskader og kloridinntrengning i pilarene. Betongen må fjernes med vannmeisling før pilarene kan rehabiliteres med kappestøp. Skader på spilerekkverk skal også utbedres ved å delvis skifte ut og sveise inn nye spiler. Det er også registrert flere skader på fugekonstruksjonene, og de skal utbedres.

Bil- og gang- og sykkeltrafikken over brua skal opprettholdes i byggeperioden. Ved arbeid på de to hovedpilarene i akse seks og sju er det nødvendig med kjøring i ett felt og lysregulering.

Ifølge fylkeskommunen skal det være stans i arbeidene i fellesferien, altså ukene 28,29 og 30.

Frist for å bli ferdig er 10. november, og tilbudsfrist er 2. februar.

På månen fins det ikke flytende vann, ikke vind, det er ganske kraftig stråling og enorme temperaturforskjeller mellom dag og natt. Og som vi vet: Beskjeden tyngdekraft. Likevel mener forskere det er mulig å bygge drivhus på månen.
Les også

Vil bruke månestøv til å lage drivhus på månen

 
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.