Nytt nasjonalmuseum: Seks kjemper om å vinne

M_BOX: Har kvaliteter som utfyller den eksisterende konteksten og underordner seg byens skyline. M_box favner hele kvartalet under et samlende tak, sier juryen. (Bilde: Statsbygg)
URBAN CANVAS: Formet som en kube sm svever over landskapet og skaper et monument. Bygningen blir et svært tydelig museum, skriver juryen. (Bilde: Statsbygg)
TRYLLEESKEN: Plasserer museet som det tredje elementet i en trilogi av Akershus frestning og Rådhusplassen. Avbalanert dialog med to øvrige elementene, sier juryen. (Bilde: Statsbygg)
BLACK IN BLACK: To torg knytter forbindelse mellom Aker Brygge og øvre nivå mot Vestre Vika. Det gir egenartet kvalitet, eneste forslag av denne typen, sier juryen. (Bilde: Statsbygg)
FORUM ARTIS: Komposisjonen tilspasser seg Vestbanen med en lav del som trappes gradvis opp for å møte tilstøtende kvartal. Godt strukturelt samspill, sier juryen. (Bilde: Statsbygg)
URBAN TRANSITION: Prosjektet er satt sammen av kuber. Styrken ligger i elegangt komposisjon og tilpassning til omgivelsene, sier juryen. (Bilde: Statsbygg)
  • nettarkiv

Reaksjonene i pressen varierer. Aftenposten nøyer seg med å konstatere at alle de spektakulære forslagene er luket vekk. Klassekampen går litt lenger og skriver at juryen som har valgt ut de seks forslagene som går videre i konkurransen om å bli nytt nasjonalmuseum, får kritikk for å ha valgt for smalt og lite ekstravagant.

Dagens Næringsliv er mer opptatt av kontorer, og skriver at ingen av arkitektene bak de forslagene som går videre har tatt hensyn til at Statsbygg har gjort oppmerksom på at det skal bygges 40 000 kvadratmeter kontorer på samme tomt. Fem av de seks finalistene har tegnet forslag med UD-bygg som er rundt halvparten så store som påkrevd. I den siste modellen, Urban Canvas, er det ikke noe kontorbygg i det hele tatt, skriver DN.

Dagbladet siterer kulturminister Trond Giske på at hvis de borgerlige vinner valget blir det sannsynligvis ikke noe nytt nasjonalmuseum, og det sikreste for motstandere av museum er å stemme Frp.

Nå begynner juryen arbeidet med fase to, som skal føre til at en vinner blir kåret i mars 2011. De seks finalistene har frist til januar med å levere mer detaljerte og bedre utformete forslag. Hvis alt går etter planen kan nytt museum stå ferdig i 2016. Modeller av forslagene står nå utstilt i Arkitektmuseet i Oslo. Alle deltakerne er anonyme, ingen vet hvem som står bak forslagene som skal ha kommet fra hele verden.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå