ROMFART

Nytt mannskap er framme på ISS

Et SpaceX-fartøy fire romfarere er kommet til Den internasjonale romstasjonen. Nå venter et halvår med over 200 eksperimenter.

En SpaceX-kapsel koblet seg på Den internasjonale romstasjonen fredag. Om bord var fire romfarere som skal tilbringe det neste halvåret i verdensrommet.
En SpaceX-kapsel koblet seg på Den internasjonale romstasjonen fredag. Om bord var fire romfarere som skal tilbringe det neste halvåret i verdensrommet. Foto: Nasa/AP/NTB
3. mars 2023 - 10:35

Et SpaceX-fartøy ankom Den internasjonale romstasjonen (ISS) fredag. Om bord var fire romfarere fra USA, Russland og De forente arabiske emirater.

De fire forlot jorda like etter midnatt natt til torsdag amerikansk tid og koblet seg på ISS knappe 25 timer senere.

Påkoblingen ble bekreftet ien Nasa-kringkasting da ISS og SpaceX-kapselen fløy side om side i drøyt 28.000 kilometer i timen rundt 24 mil over Afrikas østlige kyst. Romfarerne skal være på ISS i rundt seks måneder, der de skal utføre mer enn 200 eksperimenter og teknologidemonstrasjoner.

Blant annet skal de forske på menneskelig cellevekst i rommet og på håndtering av lettantennelig materiale i rommets tyngdekraft.

Nasa håper at noe av forskningen vil bane vei for framtidige langvarige ekspedisjoner til månen og videre gjennom Nasas Artemis-program, oppfølgeren til Apollo.

Aker BPs konsernsjef Karl Johnny Hersvik presenterer resultater for fjerde kvartal 2023 torsdag.
Les også

Litt svakere fra Aker BP: Kompressor-feil førte til problemer

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.