Nytt Apple-patent kan gi iPhone 7 superkamera

Lyssplitter gir langt bedre fargeytelse.

Nytt Apple-patent kan gi iPhone 7 superkamera
En av de fremste punktene på skrytelista til Apple var den optiske bildestabiliseringen i iPhone 6 Plus. Nå har de fått innvilget et nytt patent som kan gi enda bedre bilder. Bilde: action press/All Over Press

Apple har fått innvilget et patent på en ny type kameramodul med lyssplitter, skriver Appleinsider.

En prismebasert kameramodul med tre sensorer vil ikke kreve fargekanalprosessering eller demosaikking, og det gir plass til større bildesensorer.

Les også: Apple-klokka ble egentlig designet i Norge for 20 år siden

Komprimert teknologi

Varianter av teknologien er tidligere stort sett benyttet i dyrere videokameraer, men Apples patent er en veldig komprimert variant som kan få plass inne i en moderne smarttelefon.

– Personlig forbrukerelektronikk med en smal profil, slik som smarttelefoner og nettbrett, har veldig begrenset plass til en integrert digitalkameramodul. Det står i kontrast til de relativt dype husene til dedikerte håndholdte opptakere eller speilreflekskameraer. Den smale profilen byr på et problem når man ser på trenden om å levere digitale bilder med større og større oppløsning og med større og større bildebrikker. Selv om pikseltettheten har blitt bedre, krever høyoppløste sensorer, for eksempel 5 megapiksler og opp, en langt større bildebrikke, skriver Apple i patentsøknaden.

– Det trenger ikke være noe problem om bildebrikken kan orienteres i x-y-planet. Den tynne z-høyden gir imidlertid begrensninger når det kommer til lengden på det optiske undersystemet, for eksempel en autofokuslinse eller en zoomlinse, noe som videre begrenser kameraytelsen.

Les også: Dette er ryktene om iPhone 7

Vinkler lysetNår lyset som kommer inn kan reflekteres 90 grader, muliggjør det en langt lengre kameramodul. At hver primærfarge får sin egen sensor øker også fargenøyaktigheten og lyssensitiviteten. Apple

Vinkler lyset

Apples system baserer seg på at lyset som kommer inn splittes i tre bølgelengder, vanligvis rødt, grønt og blått, som så fanges opp av hver sin sensor. Det kan gi dramatisk bedre fargenøyaktighet, selv i mørke rom.

Apple skriver i patentsøknaden at systemet kan bygges mellom 3 og 9 millimeter tykt (z-høyde) og mellom 18 og 32 millimeter langt (x-lengde), inkludert linsesystem, lyssplitterkube og bildesensorer.

Ettersom lengden er større enn hva som tidligere har vært mulig, reduseres vinklene på lysstrålene som skal gjennom optikken, og det kan blant annet gi mindre såkalt ghosting og flares.

Det er uvisst om Apples nye kamerapatent dukker opp i en iPhone snart, men kameraet var en av de viktigste skrytefaktorene ved iPhone 6 Plus, så det er ikke utenkelig at Apple jobber hardt for å forbedre akkurat dette aspektet.

Les også:

Denne telefonen har dobbelt kamera

TEST: Samsung Galaxy S6 Edge: En av de flotteste mobilene vi har testet

TEST: HTC Re actionkamera: Alltid klart til dyst, ekstrem vidvinkel og tvers igjennom morsomt