DRIFT OG VEDLIKEHOLD

Nygård vil utrede nasjonale minstekrav for veidrift - også for fylkesveier

Samferdselsdepartementet har sendt et utredningsoppdrag til Statens vegvesen om nasjonale føringer for riks- og fylkesveinettet innen drift og vedlikehold.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård under befaring på riksvei 13 Vikafjellet i første halvdel av 2023.
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård under befaring på riksvei 13 Vikafjellet i første halvdel av 2023. Foto: Kristoffer Rød-Lindberg/Samferdselsdepartementet
12. juni 2023 - 14:01

– Gode veier er av stor betydning for trafikksikkerheten, og nå må vi se på føringene som ligger til grunn for det videre arbeidet, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i en pressemelding.

Etter avviklingen av sams veiadministrasjon 1. januar 2020 har Statens vegvesen gjort en forhåndsutredning om behovet for nasjonale føringer for veinettet.

Skal også se på fylkesveiene

– Funnene i forhåndsutredningen viser at vi har behov for å utrede og foreslå nasjonale minstekrav for drift og vedlikehold av veier, samt minstekrav ved avvik fra veinormalene. Det inkluderer også fylkesveier som fylkeskommunene administrerer, sier Nygård i mledingen.

Statlig tilsyn med fylkesveinettet var ikke en del av mandatet for forhåndsutredningen. I lys av høringskommentarene har samferdselsministeren valgt å gi Vegtilsynet i oppdrag å utrede et forslag med nærmere krav til styringssystemer på riksvei, og en lovhjemmel for å kreve at også fylkeskommunene skal ha og bruke styringssystemer for sine veier.

Vegtilsynet skal utrede spørsmål om tilsyn av fylkesveiene, og de økonomiske og administrative konsekvensene knyttet til hvert alternativ skal vurderes grundig. I det videre arbeidet skal Statens vegvesen og Vegtilsynet ha god og tett dialog med fylkeskommunene.

Les også

Ny rapport slår fast: Nye Veier ga «mer for pengene»

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.