OLJE OG GASS

Nye Snøhvit-problemer

Nye problemer: En varmeveksler har nok en gang skapt problemer for Statoil.
Nye problemer: En varmeveksler har nok en gang skapt problemer for Statoil. Bilde: Statoil
Ole K. Helgesen
20. juli 2011 - 10:37

Allerede under oppstarten 2007 ble det klart at de store varmevekslerne på Melkøya ikke fungerte som de skulle. Det oppsto vibrasjoner i kjølerørene, noe som igjen medførte lekkasjer og flere driftsstanser.

Skiftet ut

Statoil bestemte seg for å skifte ut alle de syv store sjøvannsvarmevekslerne. Den siste ble skiftet i forbindelse med den planlagte revisjonsstansen i april i år.

Men da anlegget skulle startes igjen i juni oppstod det en ny lekkasje, og anlegget har vært stengt helt til denne uken.

– I forbindelse med oppstarten oppstod det en liten gasslekkasje i en varmeveksler. Og anlegget har vært stengt fordi denne måtte skiftes ut, sier informasjonssjef i Statoil, Sverre Kojedal.

– Nytt problem Informasjonssjef Sverre Kojedal i Statoil.
– Nytt problem Informasjonssjef Sverre Kojedal i Statoil.

– Nytt problem

Han understreker at det ikke dreier seg om samme problem som tidligere.

– Det dreier seg hverken om de store sjøvannsvarmevekslerne eller vibrasjonsproblemer. Lekkasjen har oppstått som følge av utmatting i en såkalt plate-finne varmeveksler. Denne brukes til å kjøle ned metan og propan, og den står ikke inne i kuldeboksene. Den er enkel å skifte ut.

Store dimensjoner

Sjøvannsvarmevekslerne som tidligere har skapt problemer har mye større dimensjoner. Selve varmevekslerne er 21 og 27 meter høye med en diameter på fire meter, og de er installert i fire store kuldebokser. Tre av boksene er 60 meter høye, den tredje noe lavere.

Varmevekslerne er sentrale i prosessen med å kjøle ned gassen som hentes fra Snøhvitfeltet til flytende gass (LNG). Nedkjølingen av gassen skjer ved hjelp av varmevekslere – en mengde tynne aluminiumsrør spunnet i spiral.

Rørene har en ytre diameter på mellom 10 og 12 millimeter og en veggtykkelse på én millimeter. Da det oppstod problemer med varmevekslerne i 2007, måtte leverandøren Linde arbeide på spreng for å komme opp med et nytt design for å hindre vibrasjoner.

Temperatursvigninger

Ifølge Kojedal er det ikke grunn til å tro at de nye problemene vil føre til at det må gjennomføres nye store utskiftninger.

– Vi vil gjennomføre en studie for å finne rotårsaken til denne hendelsen. Men vi frykter ikke at det er behov for endringer. Komponenter har ulik levetid, og denne varmeveksleren har blitt utsatt for store temperaturforskjeller i forbindelse med oppstarter og nedstenginger, noe som har før til termisk utmatting.

Han understreker at produksjonen ble gjenopptatt på Melkøya i helgen.

Les også: – Melkøya-elektrifisering er hykleri

Snøhvit-CO2 sprenger reservoaret

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.