MOBIL

Nye Snapdragon-prosessorer lansert

Qualcomm svarer på Nvidias Tegra 4-lansering ved å slippe løs sine egne kraftpakker.

8. jan. 2013 - 16:00

Nvidia lanserte i går bidraget sitt til mobilutviklingen i 2013, Tegra 4, i tillegg til en håndholdt spillkonsoll som kjører på denne. I natt var det erkekonkurrenten Qualcomms tur til å vise frem nyhetene sine. 

Navnebytte

Det er lett å blir forvirret av de stadig flere modellnavnene som dukker opp på systembrikkefronten, og mer forvirrende skal det bli. Selskapet har nemlig droppet å videreføre S-merkingen av Snapdragon-serien sin (S1, S2, S3, S4) og kommet opp med helt nye kategorier: 

  • Snapdragon 200
  • Snapdragon 400
  • Snapdragon 600
  • Snapdragon 800

Nummeret på de forskjellige seriene her sier enkelt og greit noe om hvor mye kraft systembrikkene har. Altså er Snapdragon 200-serien beregnet for enkle lavprismodeller, mens Snapdragon 800-serien skal kunne brukes i både bærbare datamaskiner, nettbrett og flaggskips-mobiler.

To nye Krait-kjerner

Qualcomm har helt siden starten brukt modifiserte ARM-prosessorkjerner i mobilene sine, og har holdt forholdsvis lenge på hver kjerne. I 2011 fant du for eksempel Scorpion-kjerner i alle systembrikkene, mens det i fjor var Krait som gjaldt.

I år blir det en del variasjoner også her, og du kan forvente flere forskjellige varianter. Qualcomm har i første omgang vist frem Krait 300 og Krait 400. Også her illustrerer modellnummeret hvor mye kraft maskinvaren kan levere. Krait 300 har for eksempel en maksimal klokkefrekvens på 1,9 GHz, mens Krait 400 kan klokke inn hastigheter på opp til 2,3 GHz.

Du kan forvente at det dukker opp flere varianter av Krait utover året.

Oppgradert grafikk

Vi har knapt rukket å se mobiltelefoner med Qualcomms Adreno 320-grafikkbrikke på markedet før selskapet er klar med sin nye Adreno 330. Denne skal ha dobbelt så høy ytelse som forgjengeren, og vil være på plass i Snapdragon 800-systembrikkene. 

Ifølge Qualcomm kan du forvente telefoner med Snapdragon 600-systembrikker allerede i andre kvartal i år, mens de første modellene med Snapdragon 800 under panseret skal lande på markedet til sommeren.

Alle tekniske detaljene rundt de forskjellige systembrikkene finner du hos Qualcomm.

Kilde: Qualcomm

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.