IT

Nye servere integrerer gamle systemer

Hitachi vil få finans og helse over på ny lagringsteknologi.

Modulær maskinvare skal gjøre det mulig at deler av systemet skiftes ut mens det går.
Modulær maskinvare skal gjøre det mulig at deler av systemet skiftes ut mens det går. Bilde: Colourbox
23. apr. 2014 - 18:28

Vi akkumulerer data i et voldsomt tempo.

Årlig lagrer vi mellom 30 og 60 prosent mer i det norske forretningsmarkedet. Og dette er før den store trenden med å lagre alle slags sensordata har kommet skikkelig i gang.

Heldigvis går også prisene ned i tilsvarende hastighet, så bedriftene blakker seg ikke på datalagringen.

Ny teknologi og tettere pakking gjør situasjonen levelig.

Den nye lagringsteknologien som nå lanseres av Hitachi Data Systems (HDS), skal sørge for at denne trenden fortsetter.

Et helt nytt operativsystem kombinert med en helt ny lagringsplattform skal forenkle og forbedre fremtiden for lagringskundene.

I Norge har HDS en markedsandel på rundt 70 prosent av helse-Norge og over halvparten av bank og finans. Svært mye av det som er viktig her i landet tas vare på i deres systemer.

Les også: Dette metrokartet viser internettets infrastruktur

Lansering med sola

I en stor lansering som har rullet rundt jorda med solen har HDS presentert det nye systemet for presse og kunder.

De er ikke beskjedne når de beskriver hva dette dreier seg om:

Den nye plattformen skal løse fortidens, nåtidens og fremtidens utfordringer for alle som strever med å henge med på dataveksten.

Les også: Norske fysikere vil gjøre PC-oppstarten lynkjapp

Den nye lagringsverden: Norgessjef Rune Sund i HDS Norge mener den nye lagringsplattformen vil gjøre det billigere og bedre for kundene i en hverdag som preges av voldsom datavekst
Den nye lagringsverden: Norgessjef Rune Sund i HDS Norge mener den nye lagringsplattformen vil gjøre det billigere og bedre for kundene i en hverdag som preges av voldsom datavekst

Løser det meste

Det at plattformen skal løse fortidens problemer kan høres pussig ut, men det er reelt nok.

Det er enorme antall gamle lagringssystemer rundt om i verden som fortsatt er i bruk. De skal Hitachi Virtual Storage Platform G1000 behandle med silkehansker.

Det nye operativsystemet, SVOS – Storage Virtualization Operating System, vil kunne integrere slike systemer både fra Hitachi selv og fra konkurrentene og behandle alt som ett stort felles system.

Men på et punkt er det likevel lønnsomt å flytte ut av det gamle og inn i det nye. Det håndterer også plattformen.

Lagringsguru: Forskningsdirektør for lagringsteknologi og strategi i analyseselskapet Gartner, Valdis Filks tror det trengs ny teknologi for å håndtere veksten i datamengden.
Lagringsguru: Forskningsdirektør for lagringsteknologi og strategi i analyseselskapet Gartner, Valdis Filks tror det trengs ny teknologi for å håndtere veksten i datamengden. Gartner
Den kan absorbere data fra de to foregående systemene til Hitachi mens alt snurrer og går. Og når alt er absorbert kan man pensjonere det gamle systemet.

– Jeg tror HDS har skaffet seg et meget godt produkt i markedet med den nye lagringsplattformen, sier forskningsdirektør for lagringsteknologi og strategi i analyseselskapet Gartner, Valdis Filks.

Han peker på at kun HDS og Netapp tilbyr lagringssystemer med innebygget virtualisering.

I utgangspunktet gjør det systemene billigere fordi de ikke trenger ekstra bokser for å ta seg av det, men det gjør det i hvert fall vesentlig billigere.

TEST: «En PC for ingeniører, designere og studenter»

Lengre levetid

– Den teknologiske utviklingen innen datalagring er formidabel. Typisk varer en plattform mellom tre og fem år. Det koster mye å kjøpe nytt utstyr og å flytte data. Med denne plattformen prøver vi å doble levetiden til mellom syv og ti år, sier sjefen for HDS i Norge, Rune Sund

HDS-sjefen forteller at dette gjøres ved å bygge maskinvaren modulær. Deler av systemet kan dermed skiftes ut mens det går.

– Typisk vil prosessorene om tre, fire år være mye raskere enn i dag. Da kan vi bytte dem og oppgradere hastigheten i systemet. Det samme kan vi gjøre med I/O, disker og flashminne. Hemmeligheten er den ekstremt raske svitsjen som vi tror vil holde unna i hele denne tidsperioden.

Men selv om maskinvaren er fleksibel, tror Sundt den største nyheten ligger i det nye operativsystemet.

Den nye lanseringen er et lagringssystem i høyendeklassen, men det samme operativsystemet med tilhørende programvare for administrasjon vil kunne brukes i nye mindre plattformer som Hitachi vil lansere fremover.

– Dagens lansering av G1000 dekker lagringsbehov på opptil 6 petabyte fordelt på seks skap. Men det stopper ikke der. Det vil bli utvidet slik at man kan ha opptil 64 skap der alt vil se ut som et eneste stort system og hvor alt lastbalanseres automatisk. Jeg tror dette vil bli en helt ny verden for mange. Ikke minst for bank og aksjehandel hvor ytelse er alfa og omega. Kan de spare millisekunder når de henter data har de en fordel mot konkurrentene. I dette markedet er det ikke disker, men flashminne som gjelder når tidsmarginene skal krympes, sier Sund.

Les også:

Nå inneholder bankkontoen i Sveits data i stedet for penger

I denne bransjen er du nesten sikret jobb

Slik vil Nerdalize tilby gratis oppvarming

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.