BYGG

Nye krav - utfordring for entreprenører

Administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening, Sverre A. Larssen.
Administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening, Sverre A. Larssen. Bilde: Alexander Hagstadius
Mona StrandeMona StrandeJournalist
31. jan. 2007 - 08:00

To og et halvt år er fristen byggenæringen har fått før de nye forskriftene skal være implementert.

Frem til da vil gamle og nye krav gjelde side om side.

Informasjonsutfordring

- Det er helt klart lettere å sette krav enn å få implementert dem. Nå må vi analysere de utfordringene vi står overfor. Det er helt klart en formidabel informasjonsjobb vi har foran oss, sier Sverre Larssen, leder i Byggenæringens landsforbund ( BNL).

Myndighetene gir fire millioner kroner i støtte til implementeringsprosessen. Disse pengene skal brukes på byggdetaljblader, veiledningsmateriell, seminarer og kurs rundt i landet. Statens bygningstekniske etat (BE), Husbanken, NVE og Enova skal delta i dette arbeidet.

- Må bidra mer

Larssen mener imidlertid at myndighetene må komme med et mye større beløp, siden endringene - ikke minst hva kravene til isolasjon angår - gjør at det må bygges hus på en annen måte enn i dag.

- Når 160.000 mennesker kanskje må på skolebenken igjen, så føler vi at myndighetene må bidra til det i større grad. De nye forskriftene vil i tillegg medføre et økt behov for forskning og utvikling i vår bransje, sier Larssen.

Hardt for vindusprodusentene

BNL har også store betenkeligheter ved de strenge kravene til vinduers U-verdi (1,2). I dag trenger du ikke en gang én hånd for å telle antall produsenter - av 120 - som kan levere slike vinduer.

- Selv om det er øremerket tre millioner kroner til vindusprodusentenes omstilling, så vil mange leverandører slite enormt med dette kravet, sier Larssen.

Gustav Pillgram Larsen, assisterende direktør i Statens Bygningstekniske Etat, sier imidlertid at de har gjort beregninger som viser at vindusprodusentene kan få laget en fullstendig produksjonslinje etter de nye kravene for 500.000 kroner. Dermed mener han at det ikke skal bli noe problem å klare kravene med litt økonomisk støtte.

- Ingen tvil om at vi har sløst

Foruten disse punktene, er BNL fornøyde med de nye forskriftene.

- Vi har påpekt potensialet for å redusere energibruken i bygg i flere år, så vi er glade for at det endelig gjøres noe. Det er ingen tvil om at vi har sløst med energi her i landet frem til nå, sier Sverre Larssen.

- Folk fokuserer mye mer på livsløpskostnader nå enn før, og etterspørselen etter energieffektive bygg øker. Ikke minst er det bra at dette åpner for andre oppvarmingsalternativer enn panelovner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.