OFFSHORE

Nye krav til rensing av råolje

16. nov. 2001 - 07:25

Norge er det første land i verden som gir et slikt pålegg. Målet er at 95 prosent av oljen skal renses minst 78 prosent innen utgangen av 2005.

I dag bryter Norge Genève-protokollen, som forplikter en 30 prosent reduksjon av flyktige organiske forbindelser (VOC) fra 1989 til 1999.

Utslippene bidrar til sur nedbør, til dannelse av bakkenært ozon og kan skade vegetasjon og fauna. Norge vil med tiltakene kunne oppfylle protokollen innen 2006.

Det er operatørene av laste- og lagerbøyene som får oppgaven med å fremskaffe teknologi og rense råoljen. Dette må de gjøre innen utgangen av 2003, for da er første milepæl satt til at 40 prosent av avdampingen skal renses.

Felter der oljen skal føres i rør til land slipper installering av VOC-reduserende utstyr, siden det er den mest miljøvennlige transportformen.

Forhandlinger mellom operatører på norsk sokkel (Statoil, Hydro, Shell og Esso) og staten startet allerede i 1998, men oljeselskapene forkastet avtalen.

Myndighetene startet derfor arbeidet med å begrense VOC-utslipp på grunnlag av forurensingsloven. Statens forurensingstilsyn vedtok utslippstillatelser for aktuelle felt høsten 2000, som ble kategorisk påklaget av alle oljeselskaper. Pålegget som er kommet opprettholder i stor grad disse vedtakene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.