BYGG

Nye Kollen reiser seg

Mona StrandeMona StrandeJournalist
21. apr. 2009 - 07:04

En enorm forskaling ruver over det gamle kulbygget i Holmenkollbakken.

Døgnet rundt

Arbeidet har den siste tiden pågått dag og natt, noe som er nødvendig når et nytt kulskall på 2000 kvadratmeter skal være ferdig før sommeren. Gigantstøpet gjøres i flere etapper.

Den første, på 500 kvadratmeter, er ferdigstilt. Kulskallet er 40 centimeter tykt, og har en samlet vekt på ca to tusen tonn. Skallet bæres av søyler som til sammen utgjør over 400 løpemeter.

Fundamenter på plass

– Betongarbeidene, som gjennomføres av Veidekke, er prioritert først, fordi dette må være klart før stålkonstruksjonen kan monteres. Innstøpingsgods fra stålentreprenøren er allerede montert inn i de nedre fundamentene, og skal snart på plass i det øvre fundamentet også, sier prosjektleder for Holmenkollbakken, Terje Næss.

De nedre fundamentene er stålpeler med trekkstag festet i kraftige betongplater som fundamenttrekantene stikker ut av.

Det øvre fundamentet bygges som en betongvegg, er forankret i grunnfjell, og strekker seg cirka 12 meter over bakken. Det skal stabilisere bæresystemet ved konstruksjonens midtpunkt.

Betongarbeidene omfatter også nye tribuneelementer til jakkeslagstribunene. Elementene skal produseres på Jæren i vår, og monteres i løpet av sommeren og høsten.

Svensk stål

Hos stålentreprenøren Lecor i Kungälv, nord for Göteborg, er innstøpingsods produsert og verkstedsteginger og detaljplaner ferdigstilles seksjonsvis.

Samtidig har produksjonen av hoveddelene til stålkonstruksjonen startet ved Lecors verksted i Polen.

– De starter arbeidet her oppe i mai. Da vil de bruke cirka en måned ved de to midlertidige verkstedområdene de disponerer i Kollen på å sveise og bolte sammen stålet i første seksjon til større enheter, sier Næss.

1000 tonn

Dermed blir det juni før stålet skal monteres på de nedre fundamenter.

Øvrige seksjoner vil gradvis forme tilløpskonstruksjonen for den nye Holmenkollbakken. Samlet er det om lag 1000 tonn stål i det nye tilløpet.

Samtidig tar heislobbyen mellom kulbygget og øvre fundament form. Den har en bygningsflate på 400 kvadratmeter, og skal bindes sammen med det eksisterende skimuseet.

Kabinheisen som skal gå opp i tilløpet produseres hos Doppelmayr i Østerrike, og heisen skal monteres i det nye tilløpet i løpet av 2009.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.